expertise

beeldherkenning

Home → Beeldherkenning

Een foto zegt meer dan duizend woorden

Foto’s zijn een rijke bron van informatie. Moderne computers zijn in staat om met Artificial Intelligence geautomatiseerd en zelfstandig specifieke objecten op beeldmateriaal te detecteren. Dit levert informatie op die vervolgens kan worden gebruikt om andere processen aan te sturen. Dat kan bedrijven enorm veel tijd, menskracht en geld schelen.

Beeldmateriaal bevat een schat aan informatie. Als je in staat bent die informatie door een computer te laten ‘lezen’, kun je het gebruiken in allerlei nuttige toepassingen. We kennen allemaal nummerplaatherkenning waarmee parkeergarages (en trajectcontroles) jouw auto herkennen.

Dit gebeurt door beeldherkenning. Beeldherkenning is een vorm van Artificial Intelligence (AI) waarmee een computer met behulp van slimme algoritmes leert om mensen, plaatsen, objecten en tekst op een foto te herkennen.

Veel productiebedrijven gebruiken visuele inspectie om de voortgang of kwaliteit van het proces te bewaken. Beeldherkenning maakt het mogelijk om dit te automatiseren. Onderhoudsbedrijven zetten de techniek in om schade te detecteren voordat de monteur op weg gaat.

De mogelijkheden zijn enorm. En het scheelt bedrijven tijd, menskracht en geld en maakt het productieproces sneller, flexibeler en arbeidsvriendelijker.

Door recente ontwikkelingen op het gebied van big data en data science zijn computers in staat om foto’s sneller en beter te classificeren dan mensen.

Beeldherkenning kan voor veel toepassingen worden ingezet, zoals

  • kwaliteitscontrole
  • positie- en oriëntatiebepaling
  • sorteren van producten op lopende banden
  • identificatie van objecten

Bedrijven die deze technologie inzetten, zijn in staat om:

  • Monteurs beter voorbereid naar klanten te sturen, wat leidt tot efficiënte tijdsbesteding en blije klanten
  • Machines tijdig te onderhouden zodat defecten worden voorkomen en het productieproces geen vertraging oploopt
  • Kwaliteitscontrole te automatiseren en standaardiseren en te besparen op tijd en menskracht

DEMO AANVRAGEN

Wil je een live demo? We laten je graag volkomen vrijblijvend zien hoe het werkt.

Benieuwd naar de technologie achter beeldherkenning? We leggen het hier uitgebreid uit.

Beeldherkenning wordt steeds vaker toegepast

Met de toegenomen rekenkracht van computers zie je beeldherkenning op steeds meer plekken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hier een paar veelvoorkomende toepassingen.

beeldherkenning_wasmachine

Onderhoud en reparatie

De onderhoudsmonteur weet welke onderdelen ze moet meenemen omdat een computer foto’s heeft geanalyseerd waarop de defecte machine te zien is.

Schade

Verzekeringsmaatschappijen gebruiken de techniek om op basis van een opgestuurde foto de schade aan je auto te berekenen.

auto schade
beeldherkenning_medisch

Gezondheid en medisch onderzoek

In medisch onderzoek worden vaak grote hoeveelheden data vastgelegd en geanalyseerd. Je ontkomt hier niet aan automatisering door beeldherkenning. Ook bij het stellen van diagnoses speelt de computer steeds vaker een grote rol.

Inloggen en toegang verlenen

Je krijgt toegang tot plaatsen, online diensten en apparaten door het scannen van specifieke lichaamsdelen. Biometrie maakt gebruik van unieke, persoonsgebonden kenmerken zoals vingerafdrukken, ogen (retina, iris), aderpatroon in je hand of vinger en je complete gezicht.

beeldherkenning_cybersecurity
beeldherkenning_lopende band

Kwaliteitscontrole

Visuele inspectie was tot voor kort een arbeidsintensieve activiteit. Beeldherkenning maakt het mogelijk om dit te automatiseren. Camera’s houden producten die van de loopband rollen voortdurend in de gaten. Maar ook het schilderwerk van een net opgeleverde woonwijk wordt automatisch gecontroleerd met een camera gemonteerd op een drone.

Landbouw en dierenwelzijn

Het fokken, houden en gebruiken van dieren in onze hoogwaardige en overvolle landbouw stelt hoge eisen aan hun welzijn en gezondheid. Er worden camera’s gebruikt om dieren in de gaten te houden. Deze camera’s zijn gekoppeld aan een digitaal systeem dat afwijkingen kan detecteren en de dieren controleert op kenmerken die kunnen wijzen op ziekte, wonden of ander lichamelijk ongemak.

beeldherkenning_cybersecurity

Zelf aan de slag met beeldherkenning?

Denk je dat ook jouw bedrijf zou kunnen profiteren van beeldherkenning? Het OCS Beeldherkenningsplatform is een door Open Circle Solutions ontwikkeld platform waarmee we snel aan de slag kunnen met gestandaardiseerde onderdelen. 

 

Vragen of geïnteresseerd?

Neem contact met ons op.

+31 40 304 1330 | info@opencirclesolutions.nl

 

e-book

Meer weten over beeldherkenning?

Download het hier.

blog

Uitleg, achtergronden en proofs of concept uit ons laboratorium

Beeldherkenning, toegankelijker dan je denkt

Beeldherkenning, toegankelijker dan je denkt

Bij Open Circle Solutions willen we de technologie van beeldherkenning toegankelijk maken voor zo veel mogelijk bedrijven die daar baat bij hebben. Met onze jaren aan ervaring staat ons complete ‘leren en verbeteren’ proces van beeldherkenning als een huis. We zetten...

Lees meer
StorePal, inzicht in loyaltyprogramma’s voor retailers

StorePal, inzicht in loyaltyprogramma’s voor retailers

Brand Loyalty verzorgt voor zijn retailklanten de complete merkactivatie van loyaliteitsacties in de winkel. Denk aan de displays voor de promotionele producten, de instore etalage van de producten, de zegels, de posters en de spaarkaarten. Maar hoe effectief zijn die...

Lees meer

Pin It on Pinterest