Terugkijken met trots, vooruit met veel ambitie

Dit jaar viert Open Circle Solutions, het Java maatwerkbedrijf in Eindhoven, zijn 5-jarig jubileum. Wat is er allemaal gebeurd in die 5 jaar? Wat waren de hoogtepunten en wat zijn de toekomstdromen? In een interview met één van de oprichters, Jordan van Est, komen we erachter.

Hoe het allemaal begon

Wat was het oorspronkelijke idee achter Open Circle Solutions en waarom zijn jullie dit ondernemende avontuur aangegaan?

Jordan: “Ons uitgangspunt 5 jaar geleden was een softwareproduct ontwikkelen wat door veel mensen in de markt kan worden gebruikt. Met dat idee zijn we voorzichtig begonnen. Tegelijkertijd leerden we dat het in de markt zetten van een nieuw product een enorme marketinginspanning vergt. Misschien nog wel ingewikkelder dan het ontwikkelen zelf. Toch wilden we ook dat op eigen kracht doen, zonder externe investeerders.

We houden wel van een uitdaging. Naast het maken van de producten, wilden we ook budget bij elkaar halen om nieuwe softwareproducten goed te lanceren. We dachten na over hoe we dat marketingbudget konden realiseren. Tegelijkertijd wilden we natuurlijk waarde leveren met waar we goed in zijn. Daarom startten we met het detacheren van onze experts op projecten bij klanten. Ontwikkelen vanuit de praktijk bleek een goede zet te zijn”.

Topprojecten bij hoogwaardige klanten

Kun je iets vertellen over de klanten waar jullie voor werken en de manier waarop?

Jordan: “Met klanten zoals Brandloyalty, waar we nu al 4 jaar in diverse projecten mee samenwerken, maar ook ASML, IceMobile, Bernardus golf realiseren we fantastische maatwerkoplossingen en leren we veel. Zo kunnen we verder bouwen aan onze eigen producten en deze continu optimaliseren.

In deze projecten bouwen we ook steeds weer IP (Intellectual Property) op. Daarmee verbeteren we onze producten continu. We zijn erg dankbaar voor de klanten die ons dat vertrouwen geven. Het is steeds een win-winsituatie gebleken.”

Productinnovatie

Welke voorbeelden kun je geven van echt vernieuwende ideeën?

Jordan: “We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een SaaS-product om autodealer-quotes automatisch te verwerken voor een klant. Het administratief verwerken van dealer quotes vergt veel tijd en is erg foutgevoelig. Door de inzet van een text mining algortitme kunnen we dit proces automatiseren en de klant veel tijd en geld besparen.

Met het SaaS product dat wij nu ontwikkelen, helpen we in de toekomst nog meer bedrijven die soortgelijke automatiseringsuitdagingen hebben.

Ons beeldherkenningsplatform is ook een goed voorbeeld. Daar zijn we bezig met een platform dat sneller én accurater beelden herkent door een getraind algoritme. Dat willen we laagdrempelig aanbieden. Klanten kunnen dan hun foto’s aanbieden voor beeldherkenning, zonder dat ze zelf een compleet systeem moeten bouwen. Ze kunnen die van ons gebruiken.

Het lijkt op wat je nu al op Google doet, waar je met een foto van de Eiffeltoren heel snel identificeert dat de foto in Parijs is gemaakt. Voor onze klanten gaan we natuurlijk met hele specifieke beeldherkenning aan de slag, dat gaat wel een stap verder dan de reguliere beeldherkenningssystemen.

Ambitie voor de toekomst

Waar zie je Open Circle Solutions naar toe groeien?

Jordan: “We gaan stap voor stap van detachering, naar project, naar product. We willen de producten die we maken als vrijstaande labels in de markt zetten. Open Circle Solutions blijft hoe dan ook dé kweekvijver van alle innovaties en ontwikkelingen. Zo blijven we de go-to partner met hoogwaardige Javaoplossingen voor onze klanten. Prachtige voorbeelden daarvan zijn:

  • Internationale datavisualisatie projecten met onze partner Red Hat, waarbij we in Noorwegen en Londen gave opdrachten hebben uitgevoerd;
  • Gevraagd worden door Shell in Rijswijk voor een project;
  • Gevraagd worden door ASML voor een beveiligingsproject;
  • Voor Brandloyalty hebben we een Stock Allocation Systeem (SAS) gebouwd, waardoor we voor nog meer projecten werden gevraagd binnen Brandloyalty (waaronder StorePal met een fantastische beeldherkenningstool op mobiel);
  • Voor Bernardus Golf aan een prachtige website met een maatwerk reserveringsapplicatie voor de planning gewerkt;

En natuurlijk ook ontzettend leuk:

  • Vorig jaar waren we een van de genomineerde bedrijven voor een Gazellen Award;
  • En dit jaar vierden we onze eerste jubilaris borrel van medewerkers die 5 jaar in dienst zijn.

In de toekomst gaan we zeker weten verder met de ontwikkeling van onze producten en diensten. Zo zien we bijvoorbeeld dat UX (User Experience) een veel gevraagde expertise is. Alles draait tegenwoordig om klantbeleving. We zorgen er dan ook voor dat we dit bieden aan onze klanten. Zo verbreden we ons als bedrijf en verhogen we onze toegevoegde waarde.

Ook blijven we ontwikkelen op het vlak van projectmanagement, waar we nu een aantal experts van hebben rondlopen bij onze klanten. Het doel? Blijven groeien en meebewegen met onze klanten. Zoals we nu al doen, in bijvoorbeeld onze R&D-omgeving, Digital Labs, werken we ook in de toekomst het liefst met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen.

Hier combineren we de expertise van onze senior medewerkers met de innovatieve kennis van studenten. Zo testen we de nieuwste technologieën op het gebied van bijvoorbeeld AI en mobile, voordat we ze in de praktijk implementeren. Onze mensen willen het liefst doorgroeien en zich verder ontwikkelen. Daar hoort de wil om voorop te lopen bij.

Ja, 5 jaar klinkt best lang. Maar voor ons is het voorbij gevlogen. Toen Patrick Deenen en ik begonnen, hadden we een droom. De droom om een echt maatwerkbedrijf op te zetten, met hoogwaardige Javaoplossingen voor klanten. Nu zijn we met ruim 30 man, met echte toppers op het gebied van Java. Ik denk dat ik wel mag zeggen: dat we hebben we heel goed gedaan. Iets om trots op te zijn! Maar vooral zijn we trots op het feit dat we zoveel prachtige klanten verder mogen helpen.”

Meer weten?

Op zoek naar een partner voor een bijzonder maatwerk-project? Neem volkomen vrijblijvend contact met ons via +31 40 3041330 of info@opencirclesolutions.com. Je kunt ook het formulier onderaan de pagina gebruiken om je vraag te stellen. Wij nemen dan snel contact met je op.

Meer artikelen

Met welke front-end technologie gaan jouw developers ontwikkelen?

Met welke front-end technologie gaan jouw developers ontwikkelen?

Wie voor klanten bedrijfsapplicaties of websites en webshops bouwt, heeft de keuze uit een groot aantal verschillende front-ends. Maar wie wordt de winnaar na een onderlinge vergelijking? Bas Rutten, Senior Java Developer van Open Circle Solutions deed er uitgebreid...

Continu verbeteren – samen op weg naar ISO 9001

Continu verbeteren – samen op weg naar ISO 9001

Hoe borg je dat de producten en diensten die je levert voldoen aan de wensen en eisen van klanten, maar ook aan wet- en regelgeving? De bekende ISO 9001 certificering is daar een belangrijke maatstaf voor. Het is een wereldwijd erkende norm op het gebied van...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This