Planningen maken en optimaliseren met behulp van Open Source technologie

Wat hebben logistieke organisaties, vervoersbedrijven, taxicentrales, de scheepvaartindustrie en bijvoorbeeld koeriersbedrijven met elkaar gemeen? Precies: ze hebben te maken met het plannen van het vervoer van goederen en mensen. Maar er is nog een overeenkomst: een goede, complexe planning maken is een enorm gepuzzel en vaak meer dan een dagtaak. Dat weten planners als geen ander.

Wat is nodig voor het maken van een planning?

Om een goede planning te maken, moet er in ieder geval inzicht zijn in de beschikbare uren van het benodigde personeel. Sommige collega’s werken parttime of werken aan andere lopende projecten of werkzaamheden. Bij het maken van de logistieke planning is de afgesproken levertijd vanzelfsprekend een van de belangrijkste onderdelen. Daarnaast moet er voldoende vervoerscapaciteit aanwezig zijn en waar mogelijk moet rekening gehouden worden met mogelijke vertragingen, zoals files.

De conclusie? Planningen maken — waarbij business resources op de meest kosteffectieve manier worden ingezet — is essentieel, simpelweg omdat een goede planning nodig is om een sterke concurrentiepositie te behouden en klanten zo goed mogelijk te bedienen. Hierbij kan geavanceerde planningstechnologie veel voordeel geven.

Maak de puzzel eenvoudig

Hoe meer mensen, des te meer projecten, des te groter de vraag om resources. Natuurlijk moet dit ook binnen een bepaald tijdsframe. Daardoor wordt het moeilijk om handmatige planningen te maken. Dan is het een goed idee om na te denken over geautomatiseerde intelligentie van de planning.

Open Circle Solutions gebruikt een bewezen planningstool die geschikt is voor allerlei planningen: OptaPlanner van onze partner Red Hat. Deze tool is geschikt voor het maken van allerlei soorten planning, denk aan:

  • personeelsplanning,
  • resourceplanning,
  • logistieke planning en
  • allerlei andere vormen waar goed plannen belangrijk is binnen het bedrijf.

 

Als je bovenstaande instructievideo van OptaPlanner bekijkt, zie je dat het optimaliseren van planningen veel meer omvat dan alleen logistieke planningen. Met deze tool leggen we een goede basis waarmee onze experts uw planningswensen en -eisen op maat invullen. Je kunt hier meer video’s bekijken.

Samen planningen optimaliseren met technologie

Om een geautomatiseerd planningssysteem goed te implementeren, is het belangrijk om te begrijpen hoe het huidige planningsproces verloopt en waar mogelijke knelpunten zitten. Waar kan het proces beter? Waar loopt het vast? Welke onderdelen kunnen we verbeteren of gemakkelijker maken? Om dit te bepalen gaan we altijd in gesprek met de juiste stakeholders binnen de organisatie. Dit doen we om de behoefte in kaart te brengen, en vooral ook de manier waarop de planning gewenst is.

Daarnaast onderzoeken we wat er nodig is om piekbelastingen op te kunnen vangen en houden we rekening met onverwachte gebeurtenissen. Er kan natuurlijk altijd een medewerker, machine, vervoersmiddel of andere resource uitvallen. Om samen planningen te analyseren, te managen en te optimaliseren, ontwikkelden we een duidelijk 4-stappenplan.

Het optimaliseren van planningen betekent natuurlijk ook gewoon logisch nadenken. Zo is het voor een pakketje oké als er een ander vervoersmiddel gekozen wordt of dat het tijdelijk in een distributiecentrum opgeslagen wordt. Maar gaat het om het vervoeren van een persoon? Dan zal deze het liefst met één vervoersmiddel van A naar B worden gebracht. Elke planning, elke branche is uniek. Samen planningen optimaliseren start daarom altijd met een goed gesprek.

De voordelen van OptaPlanner als basis voor een planningstool op maat

Planningen zijn afhankelijk van zoveel factoren, dat er ook heel veel uitkomsten mogelijk zijn. Het is voor de meeste bedrijven een uitdaging om handmatig de meest optimale en kosteneffectieve planning te maken. Daarom is een slimme planningstool zoals OptaPlanner uitstekend geschikt om efficiënter te plannen, de servicekwaliteit te verbeteren en logistieke kosten te verlagen.

Het gebruik van OptaPlanner brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Het is gebaseerd op Open Source technologie, binnen het Java-ecosysteem. Dat betekent dat u vrij bent in uw keuze voor leveranciers in de toekomst en eenvoudig het planningssysteem kunt afstemmen op de huidige systemen.
  • Het wordt continu doorontwikkeld door developers over de hele wereld.
  • OptaPlanner is geschikt voor verschillende doeleinden, zoals taaktoewijzing, het maken van planningsschema’s, voertuigrouteringen, de juiste inzet van medewerkers en nog veel meer.
  • Het zorgt voor een stevige basis waarmee we samen met klanten optimaal kunnen doorontwikkelen. Zo blijven zij hun business resources op de juiste manier inzetten.

Meer weten?

Samen met ons de eerste stap zetten richting een professioneel geautomatiseerd systeem? Bij Open Circle Solutiuons hebben we ruime ervaring met allerlei planningsvraagstukken. We laten graag aan je zien wat er mogelijk is en hoe je efficiënter kunt werken. Neem volkomen vrijblijvend contact met ons via +31 40 3041330 of info@opencirclesolutions.com. Neem contact op met Open Circle Solutions via Guy Staals. Je kunt ook het formulier onderaan de pagina gebruiken om je vraag te stellen. Wij nemen dan snel contact met je op.

Meer artikelen

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

De OCS Academy is een repeterend jaarprogramma gericht op de startende consultant. Die leert van een ervaren rot in het vak, die zijn kennis en ervaring op een specifiek onderwerp met zijn jongere collega’s deelt. Dit keer stond de OCS Academy in het teken van Scrum...

OCS Family Event in de Efteling

OCS Family Event in de Efteling

Bij Open Circle Solutions weten we dat er meer is dan alleen werk... Nee, serieus: onderling contact buiten werkuren ís erg belangrijk voor onze cultuur en samenwerking. Niet voor niets organiseren we meerdere events per jaar waar onze medewerkers elkaar treffen in...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This