De Open Circle Solutions keuzehulp voor cloud providers

Overstappen naar de cloud is kiezen voor een cloud provider. Die keuze is belangrijk, want het bepaalt je mogelijkheden en (licentie)kosten in de toekomst. In deze blog zetten we de drie belangrijkste cloud providers voor je op een rijtje: Digital Ocean, Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Open Circle Solutions levert diensten op al deze platforms, passend bij de wensen van je bedrijf en de oplossing.

 

Welke eisen stel je aan een cloud provider?

Voor je je verdiept in het aanbod van de providers, is het goed om eerst te bedenken wat je eisen zijn. Willen jullie vooral opslag of gaat het om ondersteuning van de werkprocessen? Is support belangrijk of heb je zelf experts in dienst? Wat zijn je toekomstplannen? Wat zijn de gewenste beveiligingsniveaus voor de verschillende typen data en applicaties? En ga zo maar door.

Allemaal vragen die je als organisatie moet beantwoorden voor je een keuze maakt. Om je te helpen om vooraf een wensenlijst op te stellen, noemen we per cloud provider de specifieke eigenschappen. Op basis daarvan kun je bepalen wat voor jullie belangrijk is.

Private, virtual of public – of een combinatie daarvan

In de cloud kun je kiezen of je je infrastructuur met anderen deelt. De eerste optie is public cloud. Deze wordt gehost door een externe provider. Dit is de goedkoopste optie omdat je alle hardware en het onderhoud deelt met anderen. Daarnaast kun je kiezen voor virtual private clouds (VPCs). Dit zijn extern gehoste clouds die afgescheiden zijn van de public cloud, voor meer privacygevoelige informatie.

Wil je maximale beveiliging en privacy, kun je ook kiezen voor on premises cloud technologie. Je host dan je eigen omgeving, alleen voor jullie organisatie. In feite als een ouderwetse on premises infrastructuur maar dan met cloudtechnologie. Dit noemen we private cloud.

Een hybride oplossing is ook mogelijk. Dan sla je bedrijfsgevoelige informatie bijvoorbeeld op in een private cloud en andere data en basisfunctionaliteiten in een public of virtual private cloud. De verschillende clouds praten uiteraard wel met elkaar.

Het voordeel van een cloud provider

Het verschil tussen ‘on premises’ en de public of virtual private cloud is dat je bij de laatste je IT-architectuur, data en applicaties verhuist naar de externe server van een cloud provider, in plaats van een server op je eigen locatie of in een datacenter. Dit is het minimum wat de provider biedt: een infrastructuur en opslagmogelijkheden.

Het voordeel van verhuizen is dat je niet langer meer belast bent met updates, onderhoud en benodigde hardware. Daar zorgt de provider voor. Deze kun je zelf nog verder uitbreiden met applicaties en instellingen.

Daarnaast mag je er vanuit gaan dat de beveiliging in orde is. Het voor voor de providers zelf van het grootste belang om de toegang en de omgeving veilig en toegankelijk te houden.

Behalve de infrastructuur kan de provider ook je hele Operating System (OS) en alle onderliggende software en data voor je up to date houden en back-uppen.

Verder bieden providers allemaal diensten als:

  • gebruikers- & toegangsmanagement
  • virtuele machines
  • Kubernetes clusters
  • infrastructure-as-a-service
  • monitoring tools
  • opslag (zowel object als file based)
  • beheerde databases (SQL en NoSQL)

Dat ze toch alle drie hun eigen aanpak hebben, lees je hieronder.

logo DigitalOcean1

Digital Ocean

Digital Ocean noemt zichzelf de ‘developer cloud’ en dat merk je. Het bedrijf richt zich vooral op het ondersteunen van developers en productie-omgevingen. Dat betekent: infrastructuur, mogelijkheden om zelf cloudapplicaties te ontwikkelen en tools om eenvoudig capaciteit uit te breiden, zoals Droplets (schaalbare virtuele machines) en Kubernetes. Ze bieden minder kant-en-klare producten voor werkondersteuning. Voor de productie bieden ze stabiele dedicated hardware, klantsupport en SLA’s met 99,99 tot 100% uptime. Om te bewijzen dat ze kritische applicaties aankunnen, beschikken ze over de belangrijkste kwaliteitsmanagement certificaten (o.a. ISO 27001).

Vergeleken met de andere cloud providers is Digital Ocean een relatief kleine partij. Het voordeel is flexibiliteit en persoonlijk contact. Bovendien loop je minder kans om ‘te veel’ af te nemen. Bij de andere twee cloud providers selecteer je al snel meer dan je nodig hebt en moet je goed controleren wat en hoeveel je afneemt. Digital Ocean springt eruit als een betrouwbaar en scherp geprijsd alternatief op maat.

Niet onbelangrijk: wil je per se dat je data in Nederland opgeslagen worden? Dan is Digital Ocean de aangewezen partij. Dat kan belangrijk zijn als je zeker wilt weten dat deze onder Nederlandse wetgeving (AVG) valt.

Digital Ocean is niet compatibel met Microsoft Windows OS, alleen met bepaalde Linux-installaties. Toch weerhoudt dat grote partijen als Airbnb, Pinterest en Reddit niet om hun technologie te gebruiken. En dat zegt wel wat!

 

Zorginstituut Nederland, verantwoordelijk voor de informatiestandaarden (iStandaarden) van de informatie-uitwisseling tussen de uitvoerders van de zorgprocessen, zocht een partij voor haar IT-beheer. Een belangrijke voorwaarde in de uitbesteding was dat de hosting binnen een datacenter op Nederlandse bodem zou plaatsvinden, om de privacygevoelige data optimaal te beschermen.

Open Circle Solutions kreeg de gunning voor beheer en migratie naar de cloud en bracht de hosting onder bij Digital Ocean, waarmee de data fysiek op Nederlandse bodem wordt opgeslagen.

logo amazon web services2

Amazon Web Services (AWS)

Amazon Web Services is sterk in datacapaciteit. Zij faciliteren vooral hostingvolume en een wereldwijde, altijd beschikbare datacapaciteit: van gigabytes tot petabytes. Veel grote online webshops kiezen vanwege de capaciteit voor AWS, maar ook omdat Amazon bekend staat om zijn hoge netwerkbetrouwbaarheid en lage latency. Zelfs wanneer tienduizenden mensen op Black Friday bij dezelfde webshop aankopen doen, blijft de omgeving stabiel. Heb je regelmatig piekbelasting op je server? Dan is AWS zeker een goede optie.

Vanwege de focus op dataopslag is deze cloud provider ook goed in Business Intelligence, analytics en machine learning. Amazon biedt een uitgebreid pakket aan flexibele, schaalbare, kant-en-klare en betaalbare cloudoplossingen. Van bedrijfsapplicaties tot blockchain tot klantengagement en gametechnologie. Ook Internet of Things en VR&AR  applicaties zijn opgenomen in hun aanbod.

De kosten zijn niet erg inzichtelijk. Het is lastig alle machinespecificaties en bijbehorende kosten te vergelijken. Dat komt met name omdat alles per regio is georganiseerd. De kosten verschillen per regio en zijn alleen te zien in de regio zelf.

Van de drie providers is AWS duidelijk de meest ouderwetse. Alles is gebaseerd op hun VM-machines, en dat vereist veel IT-kennis. Dat geldt bijvoorbeeld voor het inrichten van Kubernetes maar ook voor het toegangsbeheer. Dat kunnen alleen gespecialiseerde IT-ers. Daarmee richt AWS zich met name op middengrote tot grotere bedrijven. Wel beschikken ze over een uitgebreid partnernetwerk.

Bij Amazon kun je elk operating system, programmeertaal en database kiezen die je wilt. De cloud wordt gehost in 24 regio’s en op verschillende plekken in Europa: Duitsland, Engeland, Frankrijk en binnenkort Spanje, maar niet in Nederland.

Bernardus Golf wilde iedereen de mogelijkheid bieden om te golfen op hun golfbaan met het concept “member for a day”. Ook zonder jaarlijks abonnement, op een laagdrempelige en toegankelijke manier een onbeperkt aantal holes spelen, met flexibele starttijden, rekening houdend met de tijd die nodig is voor elk groepje golfers.

Een standaard administratieoplossing bleek geen optie. Daarom ontwikkelde Open Circle Solutions op basis van verschillende open source oplossingen een systeem dat dit wel kan ondersteunen. Deze hebben we ontwikkeld op Amazon.

logo-Microsoft_Azure3

Microsoft Azure

Azure is vooral bekend vanwege de uitgebreide werkplek- en samenwerkingsapplicaties binnen Microsoft 365 die feilloos met elkaar en andere cloud native apps integreren en elkaar versterken. Daarnaast maakt Active Directory het eenvoudig voor beheerders om zelf het (toegangs- en autorisatie) beleid te bepalen in het netwerk van de organisatie.

Voor Windowsgebruikers is Azure de meest gebruiksvriendelijke oplossing. Het biedt compacte bouwstenen en pakketten. Zo is het ontwikkelen van bedrijfsprocessen relatief eenvoudig, ook voor niet-IT’ers, vanwege low-code applicaties.

Microsoft heeft een uitgebreid partnernetwerk. De focus ligt op adoptie door de gebruikers van de nieuwe werkplek in de cloud. Klantondersteuning is dan ook prima geregeld.

De licentiestructuur biedt de mogelijkheid om per maand op of af te schalen en applicaties aan of uit te zetten. Het is belangrijk vooraf goed in te richten wie hiervoor gemachtigd is en hoe je de kosten monitort omdat de kosten al snel oplopen door het grote aanbod. Azure biedt hiervoor wel allerlei tools, zowel voor autorisatie als kostencontrole. Voor Microsoft geldt bovendien dat hoe meer je afneemt binnen de cloudomgeving, hoe meer korting je krijgt. De omgeving biedt veel gemak omdat je zelf weinig hoeft te ontwikkelen maar de kans op vendor lock-in is daarmee wel aanwezig.

De Microsoft Azure Cloud bevat 54 regio’s met in totaal meer dan 100 verschillende datacenters. Je kunt kiezen om gegevens lokaal binnen de regio West-Europa op te slaan. Het datacenter staat in Nederland maar is dus niet uitsluitend voor Nederland.

 

BrandLoyalty ontwikkelt en beheert loyaliteitspromoties. Zij richten zich op retailers en zagen daardoor Amazon steeds meer als een concurrent. Zij vroegen OCS hen te migreren van AWS naar Azure. Omdat alles al in de cloud stond, kon dit relatief snel gebeuren. Binnen 3 maanden stapten zij volledig over van omgeving en werd de bijbehorende software bovendien herontworpen voordat deze werd gemigreerd. Met deze migratie kregen de applicaties een modernere en meer responsive look and feel. Daarnaast bespaarde het bedrijf aanzienlijk op de kosten, dankzij de stapelkortingen van Microsoft.

Verschillen in één oogopslag

  Digital Ocean Amazon (AWS) MS Azure
Focus op Ontwikkelaars, productie-omgevingen Dataopslag BI, analytics en machine learning Virtuele werkplekken
Met name geschikt voor Ondersteuning van bedrijfsprocessen en kritische bedrijfsapplicaticaties Grote schaalbare applicaties en webwinkels Bedrijven die volledige werkondersteuning en werkplekken in de cloud willen
IaaS
PaaS
SaaS
Kosten Laag Medium Hoog
Locaties 8 regio’s
Keuze voor primaire server in Nederland mogelijk
16 regio’s 54 regio’s
Keuze voor specifieke regio mogelijk. West-Europa staat in Nederland
Sterke punten – Snelle deployment
– Scherpe prijs
– Goede klant-ondersteuning
– Stabiel bij piekbelasting
– Veel dataopslag
– Veel services beschikbaar
– Eenvoudig op- en afschalen naar behoefte
– Goede klant-ondersteuning
– Gericht op adoptie gebruikers
-Veel en complementaire services
– Ook niet IT’ers kunnen apps ontwikkelen
Zwakke punten – Beperkt aanbod kant-en-klare services. – Kans op afhankelijkheid van applicaties (vendor lock-in).
– Klantsupport is duur.
– Kans op afhankelijkheid van applicaties (vendor lock-in).
– Kosten kunnen oplopen. Monitoring belangrijk.
– Aanschaf altijd via een partner. Keuze goede partner is essentieel.

Eén provider of een hybride oplossing?

De keuze voor een provider is belangrijk omdat het consequenties heeft voor je flexibiliteit en kosten. Het is prima om te kiezen voor één provider als het aanbod goed aansluit bij jullie organisatie en bedrijfsprocessen. Wil je afhankelijkheid liever voorkomen en flexibel blijven, ga dan voor een combinatie van providers (hybrid cloud). Dan worden applicaties bijvoorbeeld zowel in AWS als Microsoft Azure ondergebracht. Ze praten in dat geval wel als één werkende cloudomgeving en zijn tegelijkertijd elkaars back-up. Deze oplossing werkt bij de ene applicatie beter dan bij de ander, dus vraag vooraf advies aan een expert.

Welke provider past bij jullie?

Welke cloud provider het beste bij jullie past, is afhankelijk van verschillende factoren. Bepaal vooraf wat jullie verwachtingen zijn van:

  • het doel van de cloudapplicaties
  • dataopslag, privacy-issues, beveiliging, latency
  • mate van ontwikkeling van applicaties: zelf ontwikkelen of off-the-shelf
  • mate van klantondersteuning
  • adoptievermogen van jullie gebruikers
  • samenwerking met de implementatiepartner
  • geschatte kosten en budget
  • locatie van de data

omslag ebook cloudIn ons e-book delen we dit praktische stappenplan met je. We benoemen de vragen en aandachtspunten die je helpen om de migratie naar de cloud goed voor te bereiden. Al deze punten komen wij dagelijks tegen in de praktijk. Uit ervaring weten we dat door deze vooraf af te stemmen, de transitie soepeler verloopt: voor zowel de IT-afdeling als de gebruikers.

Nieuwsgierig naar dit stappenplan? Download dan hier het e-book.

Hulp nodig bij de keuze van een cloud provider?

Overweeg je een migratie naar de cloud en twijfel je welke provider je moet kiezen? Wij hebben ruime ervaring en kunnen je helpen met het maken van de beste keuze. Neem direct contact voor een advies op maat. Stuur een mail of bel naar +31 40 30 41 330 om eens te sparren. Het zal je verrassen wat er mogelijk is. Wij denken met je mee en geven proactief advies.

Meer artikelen

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Wij vroegen onze collega en cloudexpert Tommy Menheere ons meer te vertellen over veiligheid en de belangrijkste kwetsbaarheden in de cloud. In het eerste deel van deze blogserie vertelde hij ons welke aspecten je in de gaten moet houden om veilig in de cloud te...

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 1

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 1

Steeds meer organisaties maken gebruik van de cloud. Niet alleen voor applicaties, maar ook voor dataopslag. De cloud maakt organisaties flexibeler, want het maakt niet meer uit waar medewerkers hun werk doen. Via de pc, smartphone of laptop. Op kantoor, onderweg en...

Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Wanneer je je IT-infrastructuur van on-premises wilt migreren naar de cloud, kun je dat op veel manieren succesvol doen. Welke je ook kiest: beginnen zonder een solide strategie is niet de beste optie. In dit blog gaan we dieper in op de 6R’s. Dit zijn zes strategieën...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This