Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Wanneer je je IT-infrastructuur van on-premises wilt migreren naar de cloud, kun je dat op veel manieren succesvol doen. Welke je ook kiest: beginnen zonder een solide strategie is niet de beste optie. In dit blog gaan we dieper in op de 6R’s. Dit zijn zes strategieën voor cloudmigratie, die prima naast elkaar ingezet kunnen worden.

Wat zijn de 6R’s?

De zes R’s staan voor Rehosting, Replatforming, Repurchasing, Refactoring / Re-architecting, Retire en Retain. De 6R’s zijn oorspronkelijk bedacht door Amazon Web Services, maar de strategieën worden nu vrijwel door iedere managed cloud provider gehanteerd. Ieder van deze strategieën heeft zijn eigen toepassingen en voor- en nadelen. Er is dan ook geen sprake van ‘of-of’ maar eerder van ‘en-en.’

De 6R’s toegelicht

1. Rehost

Rehosting is de meest voorkomende manier om je IT-infrastructuur naar de cloud te verplaatsen. Deze manier wordt ook vaak Shift & Lift genoemd en vraagt de minste veranderingen in de manier waarop je bedrijf werkt.
Wanneer je kiest voor Rehost, ‘kloon’ je jouw servers en verplaatst ze naar het Infrastructure as a Service-aanbod van de cloudprovider. De cloudaanbieder beheert vanaf dat moment de onderliggende hardware en infrastructuur, terwijl jij alleen nog verantwoordelijk bent voor het beheer en onderhoud van het besturingssysteem en de applicaties die je al kent. Tools als AWS Cloud Endure en Azure Site Recovery helpen je jouw servers snel in de cloud te krijgen.

Tips:
1: Identificeer welke applicaties ‘as-is’ naar de cloud verplaatst kunnen worden
2: Shift & Lift kun je ook als eerste fase beschouwen

zebrapad

2. Replatform

Replatformen van je IT-infrastructuur gaat een stapje verder. De replatform-strategie houdt namelijk in dat je de applicaties ‘bijna as-is’ verplaatst, maar dat je sommige componenten vervangt om optimaal te profiteren van de cloud. Replatform biedt je dus de mogelijkheid om tijdens de migratie te updaten. Daarbij kun je denken aan besturingssystemen of databases. Replatformen kan een eis zijn om je migratie te kunnen voltrekken: soms wordt een ouder besturingssysteem simpelweg niet meer ondersteund door je cloud provider.

Tips:
1: Identificeer het laaghangende fruit (applicaties die maar kleine aanpassingen vragen)
2: Testen en monitoren is cruciaal

3. Refactor

Wil je gebruikmaken van de serverloze functionaliteit die cloudproviders bieden, dan is er sprake van Refactoring: een applicatiemodernisering. Dit betekent dat je wijzigingen in de applicatiecode aan moet brengen om gebruik te kunnen maken van de cloud. Dat vraagt veel van je softwareontwikkelaars. Daarom kiezen veel bedrijven eerst voor Rehosten of Replatforming: dit is eenvoudiger, vraagt minder van je IT-organisatie en is sneller. Een prima manier om de vaart in je cloudmigratie te houden. Maar je loopt ook het risico dat je applicaties die je eigenlijk zou willen moderniseren gewoon Rehost of Replatformt en je na de migratie nooit meer tijd vrijmaakt voor de nodige modernisering.

Tip:
Onderzoek op welk punt je het omslagpunt bereikt waarop cloud-native functies opwegen tegen de inspanningen die een refactoring-project met zich meebrengt.

4. Repurchase

Deze strategie betekent dat je een applicatie simpelweg vervangt door een cloudbased versie van hetzelfde programma. Je wijzigt in principe de licentie van een on-premises licentie naar een cloudlicentie. Deze strategie is erg aantrekkelijk als je bijvoorbeeld een CRM, ERP, financieel of HR-pakket hebt die niet meer helemaal aan de eisen van de business voldoen. Wanneer er voor deze applicaties ook cloudlicenties aangeboden worden, is de migratie naar de cloud het uitgelezen moment om ze te updaten of over te stappen naar een andere softwareleverancier.

Tips:
1: Identificeer legacy applicaties die niet langer voldoen aan de bedrijfsbehoeften
2: Gebruik deze aanpak voor legacy-toepassingen die niet compatibel zijn met de cloud

zebrapad

5. Retire

Wanneer je je applicatielandschap kritisch tegen het licht houdt, zul je wellicht ontdekken dat je sommige applicaties niet meer nodig hebt. Daar kun je dus de stekker uit trekken op het moment dat je naar de cloud migreert: je wilt immers niet betalen voor applicaties die niet meer gebruikt worden of die geen zakelijk voordeel opleveren.

6. Retain

Tot slot kunnen er ook applicaties zijn die je wel veel gebruikt, maar die niet naar de cloud verhuisd kúnnen worden. Bijvoorbeeld omdat je cloud provider de software niet ondersteunt, of omdat je net geïnvesteerd hebt in gloednieuwe on-premises servers. Toegegeven: het komt voor, maar in veel gevallen zijn er weinig goede redenen om je infrastructuur on-premises te houden.

 

Voor je een migratiestrategie kiest

Voor je kunt bepalen welke migratiestrategieën het beste bij jouw organisatie en situatie passen, is het belangrijk je huidige applicatielandschap te analyseren en te categoriseren. Daarna kun je voor iedere applicatie besluiten of, en zo ja: hoe je hem het beste kunt migreren naar de cloud.

Lees je vooraf goed in over de mogelijkheden van de cloud en schakel een expert in als je er zelf niet uit komt. Het is verstandig om al in een vroeg stadium experts te betrekken. Zo voorkom je veelgemaakte fouten, doorloop je de migratie uiteindelijk soepeler en kunnen je medewerkers sneller en met minder werkonderbrekingen aanhaken.

Aan ons kun je alles vragen over de cloud. Stel je vraag via +31 40 304 1330 of info@opencirclesolutions.nl. Het zal je verrassen wat er mogelijk is. Wij denken met je mee en geven proactief advies. Dit doen we op onze eigen no-nonsense manier: als het simpel kan, houden we het simpel – maar we gaan ook verder wanneer het voor andere partijen te lastig wordt.

Meer artikelen

OCS Familiedag: op naar Phantasialand

OCS Familiedag: op naar Phantasialand

Je bent zo goed in je werk als je je voelt. Dat je goed voor je mensen moet zorgen, ook buiten het werk om, is één van de pijlers onder onze organisatie. En dat is bij Open Circle Solutions niets nieuws. Daarom is er veel ruimte voor ontspanning en sociale interactie....

Khanh Long Tang, junior consultant

Khanh Long Tang, junior consultant

Khanh Long Tang is sinds begin maart in dienst als junior consultant bij OCS. Hij werkt daar aan het golfmanagementsysteem van Bernardus. Als golfbaan die zijn klanten een unieke en bijzondere ervaring wil meegeven, zijn ze elk jaar op zoek naar manieren waarop het...

Mark Donker, junior consultant en full stack developer

Mark Donker, junior consultant en full stack developer

Mark is, op het moment dat we hem spreken, splinternieuw: net twee weken in functie als junior consultant/full stack developer. Mark heeft, zoals zoveel jonge mensen tegenwoordig, een wat slingerend pad bewandeld voordat hij bij OCS terechtkwam. Opleiding in meerdere...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This