Migratie van Zorginstituut Nederland naar de cloud: migreren en vervolgens optimaliseren

De migratie naar de cloud is zelden een big bang. In veel gevallen gaat er veel voorbereiding aan vooraf. Want hoe beter de voorbereiding is, des te soepeler en minder risicovol de migratie is.
Dan kun je ook ná de migratie nog prima applicaties en databases cloud ready maken. Zo deden we dat voor Zorginstituut Nederland. Omdat we de juiste voorbereiding hadden getroffen, verliep de migratie zo vlekkeloos dat medewerkers niet eens in de gaten hadden dat ze waren gemigreerd, zo vertelden ze achteraf. Al merkten ze wel dat de machines sneller waren. En dat ze nu met één klik capaciteit kunnen op- en afschalen.

 

Voorbereiden op migratie naar de cloud

We beschrijven hier het migratietraject van Zorginstituut Nederland naar de cloud. Zo krijg je een goed idee van hoe zo’n traject eruit kan zien.

De voorbereiding is cruciaal – en die begint vroeger dan je denkt. In onderstaand overzicht laten we zien hoe je je huidige omgeving en apps klaarstoomt voor de migratie. Hoe meer tijd je besteedt aan het vervangen en upgraden van je apps vooraf, des te soepeler de migratie verloopt en je na de migratie minder hoeft om te bouwen.

Open Circle Solutions voerde het beheer voor Zorginstituut Nederland (ZIN) al voor de migratie. Zo konden we bij hen vooraf applicaties vervangen of upgraden wanneer deze end-of-life waren of toe aan een update. In de loop van de tijd maakten we op deze manier een aantal applicaties al cloud-ready. Met de start van een nieuwe beheercontract tussen ZIN en Open Circle Solutions is direct besloten om de applicaties die in een private datacenter draaiden, te migreren naar de cloud.

OCS-migratie-naar-de-cloud

Geruisloze migratie

In twee maanden migreerden we van de oude omgeving van een private datacenter, naar de cloud van Digital Ocean. Tijdens de migratie verhuisden we:

  • de cloud- ready apps
  • de on-premises databases naar managed databases in de cloud en
  • legacy apps naar 3 virtuele machines

Voor ZIN was de continuïteit van applicaties in een stabiel werkende omgeving essentieel. Het zorginstituut is verantwoordelijk voor de informatiestandaarden (iStandaarden) die ten grondslag liggen aan de informatie-uitwisseling tussen de uitvoerders van de zorgprocessen in de uitvoering van de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet. In dit uitgebreide zorg-ecosysteem zijn zorgverleners, zorgverzekeraars en gemeenten afhankelijk van een soepele werking van informatieoverdracht. Als deze stokt, leidt dit tot veel administratieve lasten waar de burger uiteindelijk last van heeft.

Het werkproces mocht dus geen last ondervinden van de migratie en het voor- en natraject.

De echte migratie vond plaats in oktober en november 2019. Direct na de migratie stelden we een plan op hoe we de legacy applicaties die tijdens de migratie één-op-één waren gemigreerd naar de virtuele machines, zouden ombouwen naar cloudapplicaties.

Optimalisatie tijdens de post-migratie

Het optimaliseren van applicaties ná de migratie kan politiek risicovol zijn. Voor veel organisaties is het na de migratie namelijk ‘klaar’. En dat maakt het moeilijker om nog over mensen en budget te beschikken om verder in de cloud te groeien. Gelukkig werkten wij al langer met ZIN en was de hosting, technisch beheer en onderhoud van alle applicaties bij Open Circle Solutions ondergebracht. Dat maakte het geen probleem om na de migratie de legacy aan te pakken.

Hiervoor richtten we twee Kubernetes-clusters in, één voor productie en één als testomgeving. In de loop van een jaar hebben we alle applicaties cloud-ready gemaakt. Op die manier konden we langzaam de virtual machines uitschakelen waarop de legacy applicaties in eerste instantie waren ondergebracht. Na een jaar optimaliseren is de hele infrastructuur van ZIN, inclusief databases en applicaties, uiteindelijk volledig cloud-based gemaakt.

OCS-kantoor3

Snelheid van migratie

Hoe snel een migratie verloopt, hangt helemaal af van de applicaties die een organisatie meeneemt of direct adopteert in de cloud. In het geval van ZIN ging het langzaam omdat het belangrijk was zo min mogelijk de processen te hinderen in het belang van alle aangesloten zorginstellingen. Het kan echter ook heel snel gaan.

Ook voor ZIN moest het optimaliseren naar de cloud niet te lang duren, omdat het hosten van legacy applicaties in de cloud kostbaar kan zijn. Bovendien moesten updates en patches ’s avonds na werktijd worden uitgevoerd om downtime te voorkomen. Cloudapplicaties kunnen wel op elk moment worden geüpdatet, zonder downtime. Dat geldt ook voor ZIN. Kubernetes schakelt namelijk automatisch nieuwe nodes bij voor de nieuwe functies. Als de functies op de nieuwe nodes staan, dan schakelt hij de oude uit. Net zolang tot alles is overgezet. Dit gebeurt allemaal automatisch, zonder downtime.

Kostenvoordeel in de cloud: kies je moment

Uiteindelijk is legacy inruilen voor een cloud-based oplossing in de cloud op de lange termijn het goedkoopste. Maar het is goed om een afweging te maken wat je op een bepaald moment wel en niet naar de cloud brengt. En wat je vooraf al cloud-ready kunt maken.

Een voorbeeld: stel dat je een applicatie hebt met een contract dat al enige tijd loopt. Dan is de kans groot dat je goedkoper uit bent door nu te migreren. Heb je net een nieuw contract afgesloten, is het misschien beter om nog even te wachten omdat het dan mogelijk duurder is om de applicatie in de cloud te hosten dan in een eigen datacenter.

Het kostenvoordeel voor ZIN kwam toen er meer applicaties waren overgezet en ze eenvoudig konden op- en afschalen, dankzij de Kubernetes clusters. Dit voordeel gold nog niet toen er maar twee applicaties op Kubernetes draaiden. In dat geval was er niet veel behoefte om op- en af te schalen. Bij zes applicaties werd dat wel relevant voor de organisatie. 

kubernetes-server

Bereid je voor op migratie

Ons advies is om zoveel mogelijk tijd te nemen voordat je migreert. Gebruik die tijd om je apps alvast cloud-ready te maken en/of over te stappen naar managed databases in de cloud. Zelfs zonder dat je concreet transitieplan hebt, loop je dan al een stap vooruit. Vaak kan dat gewoon gedurende regulier onderhoud worden meegenomen.

Wanneer je van plan bent binnen enkele jaren te migreren, bedenk dan bij elke end-of-life en update of het mogelijk is alvast over te stappen naar cloud-based applicaties of databases. En of dat het juiste moment is.

De voordelen van de cloud voor ZIN

Sinds de migratie profiteert ZIN van de cloud op de volgende manier:

  • Kostenbesparing
    Er zijn geen database architecten meer nodig; de infrastructuur wordt nu immers onderhouden door de cloudprovider en het dagelijks beheer voeren beheerders uit
  • Snel op- en afschakelen van capaciteit
    Het bijschakelen van hardware in het datacenter kostte vaak maanden. Bovendien kun je niet eenvoudig weer terugschakelen. Nu is dat met slechts een paar klikken geregeld.
  • Minder downtime
    Omdat back-ups en upgrades automatisch plaatsvinden in de cloud, is er minder downtime. Minder hinder voor de gebruikers en het bespaart ook nog eens beheercapaciteit.
  • Uitgebreid dienstenpakket
    Het aanbod in de cloud is aanzienlijk en groeit elke dag. Services op maat laten ontwikkelen is vaak niet meer nodig. Als afnemer kun je deze services eenvoudig aan- en uitzetten.
  • Beveiliging
    De beveiliging in de cloud is vaak beter geregeld dan in traditionele datacenters. Zo hoef je als organisatie niet meer te beschikken over een ISO-certificaat voor de data-opslag. Die verantwoordelijkheid ligt bij de cloudprovider, die bijna altijd ISO-gecertificeerd is. De data is altijd encrypted en ook de fysieke beveiliging van de servers is vaak beter geregeld dan van de goedkopere datacenters. Medewerkers van cloudproviders worden beter getraind om diefstal en sabotage van servers te voorkomen.Als afnemer heb je veel vrijheid in het instellen van je beveiliging: voor toegangsbeheer, maar ook voor het maken van je back-ups en waar je je data geografisch wilt opslaan. Dat kan verspreid over verschillende locaties, bijvoorbeeld als uitwijkmogelijkheid of back-up. Of juist binnen de grenzen van je eigen land, in verband met de AVG. Voor ZIN was het een vereiste dat hun data in Nederland gehost werd. Digital Ocean kon dit garanderen en daarom kozen ze voor hen als provider.

 

omslag ebook cloudIn ons e-book delen we dit praktische stappenplan met je. We benoemen de vragen en aandachtspunten die je helpen om de migratie naar de cloud goed voor te bereiden. Al deze punten komen wij dagelijks tegen in de praktijk. Uit ervaring weten we dat door deze vooraf af te stemmen, de transitie soepeler verloopt: voor zowel de IT-afdeling als de gebruikers.

Nieuwsgierig naar dit stappenplan? Download dan hier het e-book.

Elk traject is anders

Er bestaat geen ‘one size fits all’-migratietraject. Het plan is voor elke organisatie anders. Normaal vindt de transformatie vooral plaats tijdens de migratie en is het pre- en posttraject van de migratie kort. Gebruikers gaan in zo’n traject van circa 90% legacy applicaties vóór naar circa 5% legacy applicaties ná de migratie.

In het geval van ZIN was de migratie zelf erg kort en werd er ná de migratie nog veel geoptimaliseerd. Omdat wij bekend waren met de organisatie was dat geen probleem. Bovendien hadden we vooraf al enkele stappen genomen waardoor we konden garanderen dat de migratie probleemloos zou verlopen. De eindgebruikers hebben daardoor weinig last ondervonden van het migratietraject.

Ben jij van plan te migreren naar de cloud of verder te groeien in de cloud? Bedenk dan bij elke vervanging of upgrade van applicaties of het mogelijk is al een voorbereidende stap te zetten in aanloop naar de migratie.

Open Circle Solutions heeft veel ervaring opgebouwd met migratie. Daardoor weten wij wat de mogelijkheden zijn en waar je later in het traject voordeel van hebt. Ook kunnen wij adviseren wat het geschikte moment is om over te stappen. Schakel ons gerust in, bij voorkeur zo vroeg mogelijk in het traject, om met jullie mee te denken. Neem direct contact voor een advies op maat. Stuur een mail of bel naar +31 40 30 41 330 om eens te sparren. Het zal je verrassen wat er mogelijk is.

Meer artikelen

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Wij vroegen onze collega en cloudexpert Tommy Menheere ons meer te vertellen over veiligheid en de belangrijkste kwetsbaarheden in de cloud. In het eerste deel van deze blogserie vertelde hij ons welke aspecten je in de gaten moet houden om veilig in de cloud te...

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 1

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 1

Steeds meer organisaties maken gebruik van de cloud. Niet alleen voor applicaties, maar ook voor dataopslag. De cloud maakt organisaties flexibeler, want het maakt niet meer uit waar medewerkers hun werk doen. Via de pc, smartphone of laptop. Op kantoor, onderweg en...

Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Wanneer je je IT-infrastructuur van on-premises wilt migreren naar de cloud, kun je dat op veel manieren succesvol doen. Welke je ook kiest: beginnen zonder een solide strategie is niet de beste optie. In dit blog gaan we dieper in op de 6R’s. Dit zijn zes strategieën...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This