Migreren naar de public cloud. Hoe zie je door de wolken het bos?

Het is druk in de wereld van public cloud. Veel organisaties stappen volledig of gedeeltelijk over naar een publieke cloudomgeving. En dat heeft een goede reden. Als je deze overstap zelf ook overweegt, dan zijn er meerdere alternatieven. Maar wat is bepalend bij de keuze? We vertellen je hier welke de belangrijkste cloud providers zijn, waarin ze verschillen en waar je op kunt letten om een juiste keuze te maken.

Wie zijn het en wat doen ze?

In de public cloudwereld is er sprake van ‘’de grote drie.’’ Te beginnen met de grootste Amazon Web Services (AWS), gevolgd door Microsoft Azure en als derde in de ranglijst Google Cloud. Ze zorgen voor een infrastructuur waarop applicaties draaien in een veilige omgeving. Het onderhoud, maar ook de benodigde hardware wordt door hen verzorgd. Door de infrastructuur met meerdere partijen te delen ontstaan kostenvoordelen. Maar er zijn meer algemene voordelen, waarbij je kunt denken aan:

  • Grote betrouwbaarheid en hoge beschikbaarheid.
  • Makkelijk op- en afschakelen, je betaalt naar gebruik.
  • Geautomatiseerde capaciteit om piekbelastingen op te vangen.

Alle drie bieden ze standaard zeer veel services zoals relationele & noSql databases, gebruikers- & toegangsmanagement, kunstmatige intelligentie, opslag, IoT, enz. De strategische keuze kan zijn om een optimale performance te bereiken door vendor lock-in. Daarbij wordt de klant grotendeels afhankelijk van de producten en diensten van de gekozen cloud provider, bijvoorbeeld Microsoft.

Een andere keuze kan open source zijn. Doordat de broncode onderdeel is van de licentie kunnen development teams dan zelf hun applicaties hierop aanpassen en doorontwikkelen. Wil je minder afhankelijk zijn, dan zijn er tegenwoordig ook combinaties (hybrid cloud) mogelijk. Daarbij worden alle applicaties bijvoorbeeld zowel in Amazon AWS als Microsoft Azure ondergebracht en praten zij als één werkende cloudarchitectuur en zijn ze tegelijkertijd elkaars back-up.

Enkele verschillen

Nagenoeg iedereen zal weleens gehoord hebben van Microsoft Office 365 of de Google G-Suite. Je herkent ze aan de e-mail extensies naam.voornaam@outlook.com of naam.voornaam@gmail.com. Deze twee grootmachten verschillen niet veel van elkaar. Echter, Amazon AWS heeft geen eigen SaaS diensten. Ze bieden geen eigen productiviteitssoftware aan.

Voor bedrijven die in hybride cloudomgevingen werken – dat wil zeggen een combinatie van public en private cloud – is Microsoft Azure een verstandige keuze als deze twee omgevingen met elkaar verbonden zijn. Dat komt ook omdat Microsoft een sterke organisatie is als het gaat om het hebben van een klantrelatie. Denk maar aan het grote aantal lokale Microsoft partners die er zijn. Zij zijn echt een leverancier die samenwerking (collaboration) en adoptie van technologie belangrijk vinden.

Een intensieve klantrelatie met Amazon opbouwen is een stuk uitdagender. Zij richten zich minder op de klantrelatie, maar vooral op het faciliteren van hostingvolume en een wereldwijde, altijd beschikbare datacapaciteit: van gigabytes tot petabytes. Dat is ook de reden waarom er zoveel grote online webshops op AWS gehost zijn. Er kan immers sprake van zijn dat tienduizenden mensen tegelijkertijd online zijn op dezelfde URL.

Google heeft zich oorspronkelijk niet gericht op grote ondernemingen. Zij focussen zich vooral op machinelearning, datagedreven oplossingen en AI (Articial Intelligence). Daarom is het voor veel mkb en mkb+ bedrijven een interessante provider om innovatieve applicaties mee te ontwikkelen.

Waar let je op bij een migratie naar private cloud?

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten als je naar een private cloud omgeving migreert, zoals:

  • Welke applicaties migreer je?
    De keuze voor private cloud is een goed moment om mogelijk verouderde applicaties te verwijderen.
  • Is de applicatie wel geschikt om te migreren?
    Doordat er sprake is van ‘lift and shift’, het snel verplaatsen van data en code naar het cloudplatform, kan er inefficiëntie optreden van applicaties die eigenlijk niet geschikt zijn om in de cloud te draaien. Met tot gevolg: onverwacht hoge kosten en een mindere performance van de software.
  • Neem er de tijd voor
    Migreren naar een public cloud omgeving heeft tijd nodig. Denk maar eens aan het feit hoe anders het digitale samenwerken geworden is. Er zullen collega’s zijn die het werken in de cloud omarmen, maar ook die terugverlangen naar hoe het vroeger was. Door in deelprojecten te gaan werken en klein te beginnen, is er een grotere kans dat alle functionaliteiten ook gebruikt gaan worden.
  • Pas op voor oneindig opschalen
    Een collega die per ongeluk van de mogelijkheid gebruikmaakt om een upgrade te doen naar meer terabytes kan plotseling zorgen voor een aanzienlijke, niet gebudgetteerde factuur.
  • Waar wil je dat je data staat?
    Data gaat om gevoel en vertrouwen. Naast de grote drie wordt bijvoorbeeld in China de Alibaba Cloud gebruikt en zal Microsoft Azure een mindere voorkeur hebben. Er bestaan ook applicaties die je in een nog veiligere private cloud omgeving kunt laten draaien. Mits je natuurlijk zelf over voldoende security kennis beschikt.

Andere alternatieven

Over digitale veiligheid en de privacy wordt veel gesproken. Met het hosten van jouw applicaties in Nederland is dan ook helemaal niets mis. Wij werken daarom ook graag samen met Digital Ocean, waarmee we onze klanten in een prima cloudoplossing op eigen bodem voorzien. Nog een ander voordeel is dat zij zich vooral op development richten, waardoor we echt samen kunnen innoveren. Tot slot zie je dat de kans om ‘teveel’ af te nemen groter is bij de grote drie. Met Digital Ocean zorgen we voor een scherp geprijsd, betrouwbaar alternatief op maat.

Eens onderzoeken welke public of private cloud bij jou past?

Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 40 30 41 330 of stuur een e-mail naar info@opencirclesolutions.com.

omslag-ebook-cloud

e-book

Ontsluit de mogelijkheden van de cloud met cloud-native applicaties

Meer artikelen

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

De OCS Academy is een repeterend jaarprogramma gericht op de startende consultant. Die leert van een ervaren rot in het vak, die zijn kennis en ervaring op een specifiek onderwerp met zijn jongere collega’s deelt. Dit keer stond de OCS Academy in het teken van Scrum...

OCS Family Event in de Efteling

OCS Family Event in de Efteling

Bij Open Circle Solutions weten we dat er meer is dan alleen werk... Nee, serieus: onderling contact buiten werkuren ís erg belangrijk voor onze cultuur en samenwerking. Niet voor niets organiseren we meerdere events per jaar waar onze medewerkers elkaar treffen in...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This