Mobiele applicaties bouwen met multidisciplinaire teams

Voor wie een app gaat bouwen is het verstandig om een multidisciplinair team samen te stellen. Dat was onze eerste tip, maar waarom is een dergelijk samengesteld team van belang en hoe bouw je zo’n team eigenlijk? Laten we eens beginnen met het bouwen van een team.

Bouwen met vertrouwen en een duidelijke rolverdeling

Een team kan alleen goed functioneren als het voor alle betrokkenen duidelijk is wie welke verantwoordelijkheid heeft. Een handig hulpmiddel daarbij is bijvoorbeeld het oude en vertrouwde RACI-model. Dat is een matrix die wordt gebruikt om de rollen en verantwoordelijkheden van de personen die betrokken zijn bij de bouw van de app duidelijk te maken. Er zijn hier uiteraard meerdere modellen voor zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw team past.

Bij het vaststellen van verantwoordelijkheden zijn natuurlijk ook andere factoren van belang. Denk aan persoonlijkheidstypes, ambitie en kennisniveau, maar ook de sfeer waarin een en ander tot stand komt. Met een goede kick-off waarin de open sfeer, doelstellingen en rollen duidelijk worden gemaakt verhoog je de kans op een productieve samenwerking.

Het is belangrijk dat er de tijd wordt genomen voor de selectie van het juiste team om zo het succes van het team te vergroten. Dus niet alleen naar beschikbaarheid kijken maar ook naar ambities, talenten, persoonlijkheden. Het samenwerken moet natuurlijk plezierig zijn.

Dit zijn drie goede redenen om een multidisciplinair team samen te stellen:

1. Een multidisciplinair team kijkt nauwkeuriger naar de bestaande werkelijkheid

Laten we het eens anders verwoorden. Heb je zelf weleens technologie ‘opgedrongen’ gekregen waarvan werd verteld dat het jou heel veel voordelen zou gaan geven? Zo kan het ook gaan bij het bouwen van een app. Een multidisciplinair team kijkt nauwkeuriger naar de huidige situatie, door uitgebreid te inventariseren en zal rekening houden met de diverse verbetervoorstellen die vanuit alle geledingen van de organisatie komen. De kans dat het eindproduct bij de lancering een groter draagvlak krijgt, is daardoor vele malen groter.

2. Een multidisciplinair team kent een creatieve dynamiek zonder hiërarchie

Daar waar mensen elkaar vanuit andere disciplines versterken, ontstaan de mooiste ideeën en uitkomsten. Dat kan alleen maar als iedereen openstaat voor elkaars ideeën en er de bereidheid is om veel vragen te stellen. Geen hiërarchische structuur meer, maar een team waarin iedereen zich veilig voelt om zijn of haar mening mag geven. Dat is ongetwijfeld even wennen, maar hiërarchie heeft nu eenmaal de neiging dat vaak de mening van ‘de meerdere’ wordt overgenomen.

3. Een multidisciplinair team houdt rekening met wat er kan

Een belangrijke reden is dat technologische ontwikkelingen dusdanig snel gaan dat het interessant is om de oplossing die je wilt bouwen ook vanuit meerdere standpunten te bekijken. Door de snelheid van innovatie kunnen ontwikkelaars of managers zich niet altijd meer verschuilen achter de specialistische kennis die ze hebben opgebouwd. De uitkomst van een multidisciplinair team hoeft niet iets te zijn waar de kennis van in huis is, maar kijkt breder naar wat nog meer mogelijk is. Vanuit meerdere alternatieven zullen ook betere keuzes worden gemaakt en concurrentievoordelen gaan ontstaan. Bovendien worden afhankelijkheden snel duidelijk. Deze worden door het team ingetrokken zodat niemand op elkaar hoeft te wachten. Je creëert hiermee ook een gemeenschappelijke factor om succesvol te zijn.

Ter overdenking

Stel dat je geen multidisciplinair team zou inzetten. Dan zouden apps puur op basis van het standpunt van één discipline worden ontwikkeld. “Wij van… vinden dat…” Meestal werkt dat niet in onze maatschappij. Het zijn juist de gezamenlijke ideeën die elke seconde bij ieder individu kunnen ontstaan die vooruitgang brengen.

Je vindt hier een overzicht van alle zes tips.

Meer weten?

Ook een mobiele applicatie bouwen of eens in gesprek gaan? Neem contact met ons via +31 40 3041330 of info@opencirclesolutions.com of laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Pin It on Pinterest

Share This