6 praktische tips om een professionele mobiele app te bouwen

Bijna iedereen is gewend om apps te gebruiken, maar hoe zorg je ervoor dat die van jou opvalt en veel wordt gebruikt? Consumenten kunnen niet meer zonder apps, maar ook voor zakelijke applicaties, voor bijvoorbeeld buitendienstmedewerkers, franchisenemers en retail organisaties die centraal worden aangestuurd, worden apps veelvuldig ingezet. Vanuit onze jarenlange ervaring geven we zes belangrijkste tips om een goede app te bouwen.

Tip 1: Stel een multidisciplinair team samen

De leverancier die de app gaat bouwen zal kennis moeten hebben van het huidige ICT-landschap van de organisatie. Bouwen kan iedereen, maar het moet wel passen binnen de huidige systemen of infrastructuren die aanwezig zijn. Daarom begint het bouwen van een goede app altijd met een uitgebreide inventarisatie. Combineer dus de belangrijkste disciplines die nodig zijn, zorg voor korte lijnen en laat de belangrijkste stakeholders ook verantwoordelijkheid nemen door ze al vanaf het begin erbij te betrekken.

Tip 2: Zorg voor de juiste mix van techniek en creativiteit

Je kunt alleen maar een goede user experience krijgen, als creativiteit en techniek in balans zijn. Als maar één persoon de app gaat ontwikkelen, moet je je afvragen of dat goed gaat. Een techneut is immers geen ontwerper en een ontwerper is geen UX-specialist. Zorg ervoor dat er een team wordt samengesteld met beide expertises. Zo wordt er een app gebouwd die gebruikersvriendelijk is en tegelijkertijd goed in elkaar zit.

Tip 3: Bouw in stappen, doe het iteratief

Niets is zo veranderlijk als de mens en je gaat een app pas waarderen als je ermee werkt. Stel daarom vanaf de start van de appontwikkeling momenten vast waarop de waarde van de app met de doelgroep wordt geëvalueerd. Dan ontstaan er geen onprettige verrassingen achteraf. Tussentijdse oplevermomenten en agile werken zorgen ervoor dat de wensen en eisen worden bewaakt en ook steeds concreter worden. Bij iedere stap kan men bijsturen. Met als resultaat een goede app die opvalt en iedereen graag gebruikt.

Tip 4: Gebruik een open source platform

Maak het jezelf gemakkelijk. Wanneer je begint met het ontwikkelen van een mobiele applicatie, is het cruciaal om te zoeken naar reeds bestaande open source technieken die je kunt hergebruiken en direct inzetbaar zijn voor jouw applicatie. Enkele voordelen van het inzetten van open source technieken zijn:

  • Open source wordt wereldwijd ondersteund en bijgehouden door een community waar ontwikkelaars aan deelnemen.
  • De laatste versies zijn snel beschikbaar en bugs worden sneller opgelost.
  • Het is gratis en er zijn vrijwel geen licenties noodzakelijk.
  • Veel kennis is beschikbaar in de verschillende community’s. Daardoor krijg je een inkijk in hoe andere professionals problemen hebben opgelost.
  • Bepaalde technieken worden crossplatform aangeboden, denk aan Xamarin. Door dergelijke technieken ben je in staat om oplossingen direct beschikbaar te maken voor zowel Android en iOS. Dit scheelt ontwikkel- en beheerkosten. Hierdoor kun je een mobiele applicatie ook sneller publiceren.

Tip 5: Maak native apps op elk platform

Gebruik de capaciteit en mogelijkheden van een device. Het is aan te raden om gebruik te maken van een native oplossing. Dit is een applicatie die specifiek is gebouwd voor smartphones, tablets en horloges van Google en Apple. De applicatie maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden en capaciteit van het device. Denk bijvoorbeeld aan offline werken, maar ook de sensoren en verbindingsmogelijkheden van een smartphone, zoals: bluetooth, Wi-Fi direct, locatiebepaling, NFC (Near Field Communication) en nog heel veel meer.

Tip 6: Controleer het gebruik

Pas als je het gebruik gaat monitoren weet je of je echt iets goeds hebt gebouwd. Nadat je jouw app publiekelijk beschikbaar hebt gemaakt via de Appstore of Playstore, is er een manier om de ratings en feedback te monitoren. Een andere, betere manier is om Analytics bij de realisatie van een applicatie mee te nemen, waardoor je proactief problemen kunt oplossen of nieuwe functionaliteiten beter onder de aandacht brengt. Hiermee leer je de doelgroep nog beter kennen en zorg je voor constante verbeteringen van jouw app die klanten zullen waarderen.

Meer weten?

Ook een mobiele applicatie bouwen of eens in gesprek gaan? Neem volkomen vrijblijvend contact met ons via +31 40 3041330 of info@opencirclesolutions.com. Je kunt ook het formulier onderaan de pagina gebruiken om je vraag te stellen. Wij nemen dan snel contact met je op.

Meer artikelen

IT-professionals ontmoeten elkaar bij Kwartaaldag OCS

IT-professionals ontmoeten elkaar bij Kwartaaldag OCS

Op donderdag 14 oktober 2021 organiseerde Open Circle Solutions voor het eerst in lange tijd weer een Kwartaaldag. Rob Cüsters, Project Manager bij Open Circle Solutions, vertelt ons in twee blogartikelen over deze bijzondere dag.De geschiedenis van de Kwartaaldagen...

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Wij vroegen onze collega en cloudexpert Tommy Menheere ons meer te vertellen over veiligheid en de belangrijkste kwetsbaarheden in de cloud. In het eerste deel van deze blogserie vertelde hij ons welke aspecten je in de gaten moet houden om veilig in de cloud te...

Presenteren van ingewikkelde technische materie: dat kun je leren

Presenteren van ingewikkelde technische materie: dat kun je leren

OCS vindt het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Niet alleen onze developers, maar ook onze projectmanagers. Daarom volgden een aantal van hen de driedaagse training Influencing with Visuals. Roel van Rijn, IT Project Manager bij OCS, vertelt waarom...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This