T-shaped open source software developers

Je kunt er bijna niet meer omheen: T-shaped open source software developers. Een term die steeds vaker opduikt en waar ook Open Circle Solutions in gelooft: we doen er alles aan om onze ontwikkelaars ‘T-shaped’ te maken. Maar wat is een T-shaped open source software-ontwikkelaar eigenlijk en waarom is het praktisch om deze developers in te zetten op jouw projecten? In dit blog vertellen we je er alles over!

Wat is een T-shaped open source software developer eigenlijk?

Voordat we ingaan op de voordelen van T-shaped ontwikkelaars, is het misschien handig om even een stap terug te doen en te beschrijven wat een T-shaped open source software developer eigenlijk is.

De T-shaped developer is een ontwikkelaar die zijn kennis en ervaring niet alleen specialistisch, maar ook generalistisch heeft opgebouwd. Zijn of haar ‘T’ is opgebouwd uit een verticale lijn en een horizontale lijn. De verticale lijn is het vakgebied waarin de ontwikkelaar een echte specialist is: de discipline waarvan hij of zij alles weet. De horizontale as van de ‘T’ staat voor generalistische kennis. De developer weet op grote lijnen het één en ander over andere verwante vakgebieden. Deze kennis is niet per sé diepgaand, maar in ieder geval voldoende om erover mee te kunnen praten en er wat mee te kunnen.

Het idee is dat ontwikkelaars met T-shaped vaardigheden op meerdere vlakken van een project kunnen werken en hun kennis over de hele linie toe kunnen passen.

vaardigheden T-shaped professional

De voordelen van T-shaped ontwikkelaars voor jouw teams

Het heeft dus zo zijn voordelen om T-shaped software-ontwikkelaars in je multidisciplinaire projectteams neer te zetten. De drie belangrijkste voordelen zijn:
1. Continuïteit
Doordat T-shaped software-ontwikkelaars kennis hebben van meerdere disciplines, verklein je de afhankelijkheid van echte specialisten binnen het team. Is de database-specialist, bijvoorbeeld, tijdelijk minder beschikbaar? Dan kan het team doorontwikkelen, omdat anderen ook over voldoende kennis over de opbouw en werking van de database beschikken.

2. Effectiever ontwikkelen
Aangezien T-shaped ontwikkelaars brede kennis bezitten, kunnen zij tijdens het ontwikkelen rekening houden met andere disciplines. Zo weten zij bijvoorbeeld hoe zij moeten programmeren om naadloos aan te sluiten bij de eisen die de database stelt, of ze kunnen de effecten voor de front-end ontwikkelaar beter overzien. Dat voorkomt dubbel werk maakt dat de ontwikkeling van je app of product veel soepeler en sneller verloopt.

3. Transparante communicatie
Ten slotte verloopt de communicatie tussen teamleden prettiger in een team met T-shaped professionals. Zij spreken namelijk elkaars ‘taal’ en kunnen daardoor beter aangeven wat zij van elkaar nodig hebben om tot het beste product te komen.

 

vriendelijke man houdt armen open

De T-shaped ontwikkelaars bij Open Circle Solutions

Open Circle Solutions is ervan overtuigd dat T-shaped open source software developers een echte meerwaarde bieden in ieder project. Daarom besteden wij ook voortdurend aandacht aan de ontwikkeling van onze medewerkers. Dat doen we bijvoorbeeld door regelmatig vakinhoudelijke trainingen aan te bieden, zoals de Kotlin-training, waarbij onze ontwikkelaars hun kennis kunnen verbreden. Daarnaast hebben wij ook een programma waarin op basis van de persoonlijke ontwikkeling en behoefte van onze developers aan soft skills gewerkt kan worden. In deze trainingen wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan leiderschapsstijlen of communicatie. Zo kan een front-end ontwikkelaar meer leren over het programmeren van back-end, maar hij kan ook een training volgen waarbij de communicatie als team lead centraal staat.

Juist door deze tweeledige aanpak worden onze open source software developers écht T-shaped. Er ontstaat een langere horizontale lijn. Hierdoor kan de ontwikkelaar kan steeds meer waarde toevoegen aan de projecten die hij of zij uitvoert bij onze opdrachtgevers. Om onze ontwikkelaars ook de mogelijkheid te geven in de praktijk hun vakinhoudelijke én soft skills verder te ontwikkelen, zetten wij hen in verschillende rollen in. Daardoor beschikken zij niet alleen over steeds meer theoretische kennis, maar ook over praktijkervaring in verschillende disciplines.

 

Ook een T-shaped open source software developer nodig?

Zo zie je maar: T-shaped ontwikkelaars kunnen van toegevoegde waarde zijn in ieder team. Beschikt jouw team nog niet over T-shaped developers en ben je benieuwd hoe jij deze kunt inzetten bij de ontwikkeling van jouw app of product? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of bel naar +31 40 30 41 330 om eens te sparren.

Het zal je verrassen wat er mogelijk is. Wij denken met je mee en geven proactief advies, bijvoorbeeld over de samenstelling van je team en continuïteit. Wij zijn een no-nonsense bedrijf: als het simpel kan, houden we het simpel – bovendien gaan we verder waar het voor anderen te lastig wordt.

Meer artikelen

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Wij vroegen onze collega en cloudexpert Tommy Menheere ons meer te vertellen over veiligheid en de belangrijkste kwetsbaarheden in de cloud. In het eerste deel van deze blogserie vertelde hij ons welke aspecten je in de gaten moet houden om veilig in de cloud te...

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 1

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 1

Steeds meer organisaties maken gebruik van de cloud. Niet alleen voor applicaties, maar ook voor dataopslag. De cloud maakt organisaties flexibeler, want het maakt niet meer uit waar medewerkers hun werk doen. Via de pc, smartphone of laptop. Op kantoor, onderweg en...

Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Wanneer je je IT-infrastructuur van on-premises wilt migreren naar de cloud, kun je dat op veel manieren succesvol doen. Welke je ook kiest: beginnen zonder een solide strategie is niet de beste optie. In dit blog gaan we dieper in op de 6R’s. Dit zijn zes strategieën...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This