Software gaat nooit met zomervakantie, wel constant op reis

Het is zomer, de periode om eens even tijd voor familie, vrienden en jezelf te nemen en waarschijnlijk te ervaren dat je best even gemist kan worden door je collega’s. Maar voor software geldt dat niet. Een vakantie zit er voor software niet in, omdat continuïteit in het ontwikkelen en beheren van applicaties nooit stil mag komen te staan. Dan zou je namelijk van vakantie terug kunnen komen terwijl interne of externe klanten om veranderingen gevraagd hebben. Software kan nooit gemist worden, maar is helaas lang niet altijd snel aan te passen.

Wendbaarheid, of agility, is als constant op reis zijn

Veel organisaties ervaren dat veranderingen zich sneller dan ooit aandienen. Dat kan bijvoorbeeld een interne organisatieverandering zijn of het lanceren van een nieuw product- of dienstverleningsconcept. Misschien betreft de verandering wel iets veel groters, zoals een overname van het bedrijf of fusie met een ander. Tijdens al dit soort veranderingen is het belangrijk dat je mee kunt veren, dus wendbaar bent.

Om in de symboliek van het reizen te blijven is het fijn wanneer je snel een ander ticket kunt kiezen als naar een andere bestemming toe wilt of moet. Dat lukt niet als je aan complexe, slecht integreerbare en logge softwareoplossingen vastzit. Misschien heb je de situatie weleens meegemaakt waarbij twee bedrijven fuseren en dat het jarenlang duurde voordat complexe applicaties als één geheel met elkaar samen konden werken. Dat blijkt nagenoeg in alle gevallen een uiterste kostbare aangelegenheid te zijn. Ook zijn er bedrijven die wel versnelt hun producten of diensten zouden willen ontwikkelen, maar door interne complexiteiten van processen en systemen de markt niet snel genoeg kunnen bedienen. Zij kunnen niet snel genoeg anticiperen op de klantvraag.

Open source biedt de mogelijkheid tot andere bestemmingen

Misschien is dat wel het succes van opensourcesoftware, de vrijheid die je hebt, net zoals wanneer je op reis gaat. Met open source heeft de gebruiker immers, naast het inzien van de broncode en het uitsparen van licentiekosten, ook de mogelijkheid om zelf ontwikkelaar te zijn. Dat geeft gebruikers de mogelijkheid om aanpassingen te maken aan de software, te coderen, te integreren met andere systemen en maatwerk te realiseren. Het is net zoals de vrijheid die je ervaart als je met de koffer in je hand de voordeur dichttrekt. Je hebt zelf, op maat, jouw eigen bestemming gekozen zonder afhankelijk te zijn van een opgedrongen standaard reisprogramma van een reisbureau. Open source is wendbaarheid in optima forma, omdat je zelf kunt kiezen hoe je interne en externe klanten meeneemt naar gewenste eindbestemmingen.

Samen op reis met maatwerk?

Veranderingen in onze maatschappij gaan razendsnel, bedrijven lijken onderling vaak sterk op elkaar en het is voor veel bedrijven een uitdaging om razendsnel te kunnen anticiperen op gewijzigde klantbehoeften. Is het daarom mogelijk interessant om na de vakantie eens meer tijd en energie in maatwerk te steken?  Misschien dat er wel iets te verbeteren valt op het gebied van klantervaring door op maat gemaakte userinterfaces. Het kan ook gaan om maatwerk leveren binnen een intern proces, bijvoorbeeld met een door kunstmatige intelligentie gedreven planningsoplossing op maat. We denken graag mee met het vinden van nieuwe bestemmingen.

Een fijne vakantie!

Namens Open Circle Solutions wensen we jou een fijne vakantie. Mocht je trouwens het gevoel hebben dat je tijdens de vakantie toch onmisbaar bent dan hadden we ook een mooie mobiele app voor je kunnen bouwen. Zodat je toch even vanuit de hotelkamer, de vakantiebungalow of caravan kunt checken hoe het ervoor staat met de continuïteit van het bedrijf en zeker te weten dat alles gewoon tijdens jouw afwezigheid lekker doordraait. Een rustgevende gedachte toch dat dat tegenwoordig allemaal vanaf de smartphone kan? Neem contact op met Jordan van Est via e-mail of 040 304 1330.

Meer artikelen

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

De OCS Academy is een repeterend jaarprogramma gericht op de startende consultant. Die leert van een ervaren rot in het vak, die zijn kennis en ervaring op een specifiek onderwerp met zijn jongere collega’s deelt. Dit keer stond de OCS Academy in het teken van Scrum...

OCS Family Event in de Efteling

OCS Family Event in de Efteling

Bij Open Circle Solutions weten we dat er meer is dan alleen werk... Nee, serieus: onderling contact buiten werkuren ís erg belangrijk voor onze cultuur en samenwerking. Niet voor niets organiseren we meerdere events per jaar waar onze medewerkers elkaar treffen in...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This