Serverless apps, kosten besparen in een cloudomgeving

Waarom zou je betalen voor de functionaliteit van wekelijkse rapporten of voor het 24/7 aanmaken van orders, terwijl er na 17:00 uur deze administratieve activiteiten niet meer plaatsvinden? Serverless applicaties laten je betalen voor applicatie-componenten naar gebruik, in plaats van 24/7 betalen voor complete cloudapplicaties. 

Het wordt gezien als de volgende evolutie in de cloud. Serverless computing is een volwassen consumptie- en businessmodel aan het worden, waarbij grote kostenbesparingen te realiseren zijn. Met de komst van virtuele machines werden al kostenvoordelen bereikt. IT-investeringen gingen daardoor namelijk meer naar applicaties dan dure servers. De cloud deed daarna z’n intrede, maar er bleef met de intrede ervan een belangrijke uitdaging over, die met serverless apps wordt opgelost. Daar vertellen we hieronder meer over.

Het nadeel van servercapaciteit inhuren in de cloud

De uitdaging is dat bij investeringen in cloudapplicaties altijd gekeken wordt naar de noodzakelijke rekenkracht bij piekbelasting. Een webshop moet bijvoorbeeld de capaciteit aankunnen van duizenden bezoekers op één moment. De keerzijde daarvan is dat bedrijven in feite te veel betalen op momenten dat deze capaciteit niet nodig is. In de nacht zullen er namelijk vast veel minder producten worden besteld dan overdag.

Serverless apps als oplossing

Wat is het voordeel van serverless? Het idee is eenvoudig uit te leggen: waarom zou je elke dag betalen voor de functionaliteit van wekelijkse rapporten of een rekening moeten krijgen voor het 24/7 aanmaken van orders, terwijl er na 17:00 uur deze administratieve activiteiten niet meer plaatsvinden? Vergelijk het met afrekenen per seconde bij het parkeren: je betaalt wat je gebruikt, en niet meer. Hoe dat werkt? In plaats van servercapaciteit in de cloud in te huren voor de volledige applicatie, deel je de applicatie op in microservices, of componenten, van applicaties die je niet 24/7 nodig hebt. En als een app niet draait, betaal je helemaal niets.

De serverless apps worden bij gebruik automatisch voorzien van de nodige rekenkracht. De cloudprovider neemt de investering van de serverarchitectuur voor z’n rekening en beheert dynamisch de toewijzing van resources. Jij als klant wordt zo ontzorgd en hoef je je niet meer met servers bezig te houden. Het is alsof je zonder servers draait – maar natuurlijk wordt dit op de achtergrond door een cloudleverancier geregeld.

“Serverless is geen zorgen meer hebben over servers, met kostenvoordelen voor applicatiecomponenten die niet voorspelbaar zijn en waar dus ook niet voor betaald hoeft te worden.”

5 voordelen van serverless apps

  • Het is ideaal voor applicaties die niet frequent of onvoorspelbaar gebruikt worden.
  • Je betaalt niet voor het 24/7 gebruik van hele cloudapplicaties, maar voor het daadwerkelijke gebruik van applicatie-componenten (Microservices)
  • Alleen als de applicatie draait, wordt er afgerekend.
  • De mogelijkheid om terug te schalen tot 0, met andere woorden niet actief de server aanspreken, betekent ook dat je minder betaalt voor de kopieën van applicaties, die altijd als back-up worden opgeslagen.
  • Het automatisch en zorgeloos opschalen wanneer meer capaciteit nodig is.

Wanneer gebruik je geen serverless apps?

Er zijn ook nadelen: je kunt redeneren dat applicaties die voorspelbaar zijn, ook handmatig aan- of uitgezet kunnen worden. Daarnaast zijn serverless apps niet geschikt voor constant gebruikte applicaties, omdat de kostenvoordelen daar niet opwegen tegen het volledig gebruiken en betalen van de cloudapplicatie. Het opstarten van de volledige applicatie die niet opgedeeld is in kleinere, lichtere services, duurt dan te lang. Gebruik serverless apps dus voor flexibele workloads van (micro)services die niet in vaste ritmes te vangen zijn.

Zullen we eens samen onderzoeken waar kostenvoordelen te behalen zijn?

Ongetwijfeld zijn er applicaties te vinden die nu niet frequent en onvoorspelbaar gebruikt worden. Daar zijn met een migratie naar serverless apps belangrijke kostenbesparingen te realiseren! Neem vrijblijvend contact met ons op of bel naar +31 40 30 41 330.

omslag-ebook-cloud

e-book

Ontsluit de mogelijkheden van de cloud met cloud-native applicaties

Meer artikelen

Maak kennis met onze nieuwste developer: Sandro Gelissen

Maak kennis met onze nieuwste developer: Sandro Gelissen

Sandro Gelissen is sinds januari 2022 als Software Developer in dienst bij Open Circle Solutions. Om hem wat beter te leren kennen, interviewden we hem over zijn start bij ons, zijn carrière tot nu toe en zijn hobby’s. Lees zijn verhaal hier.Hoe ben je bij Open Circle...

Open Circle Solutions wordt AWS Select Partner

Open Circle Solutions wordt AWS Select Partner

Steeds meer organisaties migreren naar de cloud. Niet vreemd als je bedenkt dat de cloud al lang geen hype meer is en bewezen voordelen heeft. Open Circle Solutions begeleidt haar klanten al jaren bij hun cloudmigratie-trajecten, maar gaat nu bewust een stuk verder...

Open Circle Solutions Familiedag

Open Circle Solutions Familiedag

We hebben drie events per jaar waarbij (een deel) van de familie betrokken wordt: het zomerevent, familiedag en eindejaarsfeest. De familiedag is voor het hele gezin en de andere twee incl. partners. Afgelopen jaar gingen we voor de Familiedag naar GaiaZoo in...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This