Open source? Dat is slim als je mobiele apps gaat bouwen!

Waarom het slim is om Open Source te gebruiken voor het bouwen van een mobiele app lees je hier. Maar allereerst iets anders. Bouwen in Open Source is vooral enorm inspirerend en leerzaam voor app-ontwikkelaars, omdat je in contact komt met andere ontwikkelaars van over de hele wereld. Dit voorkomt onder andere dat je iets wat al is uitgevonden, opnieuw hoeft uit te vinden.

Dit zijn vier redenen waarom bouwen in Open Source slim is. Daarnaast sluiten we af met een kleine waarschuwing en een paar tips.

1: Je idee sneller tot leven

Als je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, betekent dat ook dat je ideeën sneller tot leven kunt brengen omdat er mogelijk iemand in de Open Source Community al eerder een antwoord op heeft gevonden. Daardoor heeft een ontwikkelaar die gebruikmaakt van Open Source een veel kortere time-to-market en zal er eerder met de app geld worden verdiend. Dat is alvast de eerste slimme reden.

2: Ontwikkelen met hoge kwaliteit

Hoe groter de groep van Open Source ontwikkelaars is, hoe meer er input kan worden gegeven op bugs. Daarnaast biedt Open Source een enorme kans om sneller aanpassingen te maken en verbeteringen door te voeren. Doordat individuele initiatieven wel het commitment moeten hebben van de Open Source Community, worden mobiele apps met een hoge kwaliteit ontwikkeld. Het is het kwaliteitsresultaat van het grote geheel wat Open Source zo krachtig maakt.

3: Mobiele apps bouwen tegen lage kosten

Niemand is eigenaar van de Open Source software of kan er geld voor vragen. Open Source betekent daarom in de meeste gevallen bouwen zonder (hoge) kosten. Waarom ontwikkelaars binnen de Open Source Community’s hier dan toch hun werkzaamheden onbetaald verrichten? Omdat het voor veel ontwikkelaars ‘het Paard van Troje’ is. Ze worden beter zichtbaar, zeker als ze een bepaalde status binnen de community hebben opgebouwd. Met als gevolg dat ze geld verdienen aan consultancy, het geven van technisch advies en aanverwante IT-dienstverlening.

4: Makkelijk cross platform ontwikkelen met OS-technologie

“Develop on PC or Mac. World-class IDEs on your preffered OS”, dat lees je onder andere terug op het Open Source platform Xamarin van Microsoft. Jouw ontwikkelde mobiele app is daardoor gelijk voor zowel Android als iOS te gebruiken. Maar er is meer te melden bij de manier van ontwikkelen. Bij OS-technologie ligt de kracht van het ontwikkelen in ‘geven en nemen’. Dus als je als ontwikkelaar veel gebruikmaakt van OS-technologie, dan is het raadzaam om zelf actief deel te nemen aan deze OS communities. Bijvoorbeeld door zowel het melden van bugs als het helpen oplossen ervan. Gezamenlijke energie levert daardoor sneller nieuwe features of andere verbeteringen op en over het algemeen van een grotere kwaliteit.

Waar let je als bouwer van slimmer mobiele apps nog meer op?

Daar waar niemand verantwoordelijk is en transparantie en openheid heerst, is er ook een mogelijk gevaar. Experts die geen experts zijn kunnen zich beter voordoen dan ze zijn. De tip die we daarom geven is om altijd van OS-technologie gebruik te maken waar die verantwoordelijkheid er wel is. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die niet alleen een bijdrage leveren aan een OS community, maar ook hun verantwoordelijkheid nemen in het leveren van support. Xamarin noemde we al, maar ook de Flutter community is een ander prima voorbeeld. Check dus altijd of er verantwoordelijkheid is, van bijvoorbeeld een grote partij als Microsoft, om de kwaliteit te waarborgen.

Maak daarnaast afspraken met elkaar binnen het development team. Vanuit de intrinsieke motivatie van ontwikkelaars, om altijd op zoek te zijn naar interessante Open Sources, is het nog steeds raadzaam om het samen eens te zijn welke Open Source platformen waardevol genoeg zijn om mobiele apps in te ontwikkelen.

Dit artikel maakt deel uit van een serie. Zie ook onze andere 5 tips voor het ontwikkelen van een mobiele app.

Meer weten?

Ook een mobiele applicatie bouwen of eens in gesprek gaan? Neem volkomen vrijblijvend contact met ons via +31 40 3041330 of info@opencirclesolutions.com. Je kunt ook het formulier onderaan de pagina gebruiken om je vraag te stellen. Wij nemen dan snel contact met je op.

Meer artikelen

IT-professionals ontmoeten elkaar bij Kwartaaldag OCS

IT-professionals ontmoeten elkaar bij Kwartaaldag OCS

Op donderdag 14 oktober 2021 organiseerde Open Circle Solutions voor het eerst in lange tijd weer een Kwartaaldag. Rob Cüsters, Project Manager bij Open Circle Solutions, vertelt ons in twee blogartikelen over deze bijzondere dag.De geschiedenis van de Kwartaaldagen...

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Wij vroegen onze collega en cloudexpert Tommy Menheere ons meer te vertellen over veiligheid en de belangrijkste kwetsbaarheden in de cloud. In het eerste deel van deze blogserie vertelde hij ons welke aspecten je in de gaten moet houden om veilig in de cloud te...

Presenteren van ingewikkelde technische materie: dat kun je leren

Presenteren van ingewikkelde technische materie: dat kun je leren

OCS vindt het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Niet alleen onze developers, maar ook onze projectmanagers. Daarom volgden een aantal van hen de driedaagse training Influencing with Visuals. Roel van Rijn, IT Project Manager bij OCS, vertelt waarom...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This