Ontwikkel effectief en efficiënt met Dynamo

Dynamo is een maatwerkoplossing van Open Circle Solutions. Hoe de softwareontwikkeling begon en in welke gevallen Dynamo geschikt is? Tijd voor een interview met oprichter Patrick Deenen, de grondlegger van Dynamo.

Hoe alles begon

Door de jaren heen deden we veel ervaring op met het snel en productief ontwikkelen van software. Een hele tijd geleden — en nu trouwens nog steeds — werden hier 4e generatie programmeertalen (4GL) voor gebruikt. Dat zijn omgevingen waar je op een hoog abstractieniveau met prefab-componenten (eigenlijk net zoals met een prefab huis) heel snel softwareapplicaties maakt, die voldoen aan een bepaald sjabloon. Deze applicaties zet je dan eenvoudig in voor een specifiek doel. Denk aan een prefabhuis dat wordt gebouwd met als doel om erin te wonen. Het nadeel hiervan? Je kunt hier niet zomaar een andere type applicatie mee realiseren.

Administratieve software oplossing

Wij realiseren veel maatwerk software voor administratieve handelingen. Er is dus altijd een database aanwezig om informatie op een betrouwbare en consistente manier op te slaan. Deze informatie moet voldoen aan allerlei eigenschappen. Daarna valideren we deze eigenschappen aan de hand van bedrijfslogica en moet het presentabel zijn. Dit noemen we een CRUD-applicatie (Create, Read, Update and Delete). Inclusief een zoekfunctie zijn dit de eigenschappen waar een administratieve applicatie altijd aan voldoet.

Snel en effectief ontwikkelen met dynamo als basis

In 1998 stapte ik over naar JAVA. Dat was toen helemaal upcoming: een nieuwe wereldwijde trend die heel veel tractie kreeg. Dat was een goede zet, want JAVA is nu een van de meest populaire programmeertalen ter wereld. De mogelijkheden die ik hierboven noem waren toen trouwens nog helemaal niet mogelijk in JAVA. Alles moest dus helemaal from scratch worden gemaakt! Zeker geen prefab meer.

Daarom dachten we na over hoe we dat met deze Open Source kennis en eerdere ervaringen met 4GL wél voor elkaar konden krijgen. Met de tijd zagen we steeds patronen terugkomen in het ontwikkelen van administratieve software. Die zijn we verder gaan ontwikkelen. Zo kwamen we tot de prefab-onderdelen die aan de basis staan van Dynamo. Inmiddels zijn we al bezig met de derde generatie van Dynamo die is gebaseerd op webtechnologie.

Hogere productiviteit

Wat Dynamo naast de vele prefab componenten voor administratieve applicaties écht onderscheidend maakt? Je kunt Dynamo op een declaratieve manier gebruiken. Je codeert dus veel minder (je schrijft veel minder broncode), maar beschrijft het gewenste gedrag en de functionaliteit van de applicatie. Dit wordt ook wel vaak een vorm van model driven development genoemd: je definieert een model van je systeem en het resultaat is het systeem, waarbij veel codeerwerk van veel voorkomende logica word voorkomen. Dynamo omvat de drie lagen:

  • Datatoegang
  • Bedrijfslogica
  • Presentatielaag (user interface).

 

Je kunt dus op basis van het model automatisch de prefab presentatielaag inzetten om jouw applicatie te realiseren. Juist dát is productiviteitsverhogend. Je omschrijft het gedrag en hoeft het gedrag zelf niet meer volledig uit te coderen in de broncode.

Wanneer Dynamo?

Standaard pakket werkt niet
Maatwerk wordt vaak ingezet zodra er een probleem is met administratieve automatisering en dit niet kan worden opgelost met de bestaande applicaties en softwarepakketten. Dit zien we vaak bij onze klanten. In zulke gevallen zetten wij Dynamo altijd in om dat probleem zo snel en effectief mogelijk op te lossen.

Concurrentievoordelen behalen
Soms willen onze klanten concurrentievoordeel behalen door de standaard manier te vervangen door een op maat gemaakte oplossing. Daardoor onderscheidt hun werkwijze zich van anderen in hun markt. Dit maakt het behalen van concurrentievoordeel een stuk makkelijker. Denk maar aan Amazon: zij hebben de hele winkelgedrag aangepast, door alleen een online winkel te zijn en niet fysiek. Het is nog steeds dezelfde business, maar op een andere manier vormgegeven.

Maatwerk van nu werkt niet
Klanten komen ook bij ons als ze merken dat hun huidige leveranciers niet snel genoeg kunnen leveren. Soms duurt het niet alleen te lang, maar worden ook de beloofde resultaten niet behaald. Of erger nog: soms werkt de geleverde oplossing in de praktijk helemaal niet. Dat is natuurlijk een flinke teleurstelling, maar gelukkig kunnen we ze dan met Dynamo snel weer op de rit krijgen.

Realisatie van maatwerk duurt te lang
We zien ook klanten die met allerlei verschillende stukjes maatwerksoftware werken, waarbij veel verschillende technieken gebruikt zijn. Als er een aanpassing nodig is, moet daar steeds een andere specialist ingeroepen worden die zijn eigen stukje techniek beheerst. Niet bepaald efficiënt, dus. In zulke gevallen is het zeker verstandig om meer te standariseren. Dynamo bied niet alleen versnelling in ontwikkelen, maar bied ook een zeer goed raamwerk gebaseerd op bewezen aanpak en oplossingen, waardoor de techniek steeds hetzelfde is en je er met één goede JAVA-specialist wel uitkomt. Daardoor kun je alles verder uitbouwen vanuit een goede en stevige basis.

Voorbeelden uit de praktijk

Als voorbeeld realiseerden we bij Brandloyalty het Stock Allocation Solution. Vanwege hun werkwijze was er geen standaardpakket mogelijk. Er bestond simpelweg niets voor retailers. Onze oplossing leverde ze direct concurrentievoordeel op. Lees meer over deze case van Brandloyalty.

ICE Mobile hielpen we met een digitaal spaarsysteem voor zegels. Ook daar hebben we Dynamo toegepast. Lees meer over deze case van ICE Mobile.

Bij Bernardus maakten we het golfmanagementsysteem helemaal op maat. Zij vonden het erg belangrijk om de beleving helemaal op maat te kunnen sturen. Hier was concurrentievoordeel de reden van Bernardus om voor Dynamo en maatwerk te gaan.

Waar is het geschikt voor?

Dynamo is specifiek bedoeld voor maatwerk bij administratieve systemen. Overal waar het draait om informatiemanagement, zoals:

  • een ordersysteem;
  • klantregistratie en de registratie van orders;
  • producten en prijzen.

Ook boekhoudsystemen waarin facturen en posten moeten worden verwerkt zijn geschikt voor Dynamo. En alle systemen waar het eerder genoemde CRUD wordt toegepast. Wij hebben daar met Dynamo overigens SCRUD van gemaakt, met de ‘S’ die staat voor onze geadvanceerde search-opties.

Waarom Dynamo?

  • Omdat Dynamo Open Source-software is, heb je geen last van vendor lock-in. Bevalt het niet en wil je van ons als leverancier af? Dat is geen probleem. Want iedereen die met JAVA kan werken kan ermee aan de slag.
  • Je kunt ‘onder de motorkap’ kijken en de code inzien.
  • Het is flexibel te hosten: Dynamo draai je in je eigen datacentrum, in de cloud, of gewoon op je eigen device.
  • Dynamo maakt gebruik van al onze ervaringen, best pratices en design patterns die van dit framework een betrouwbare, onderhoudbare en vooral productive basis maken voor administratieve maatwerk software.
  • Dynamo is gebaseerd op de bekenste open standards en de facto frameworks die in JAVA land gebruikelijk zijn, denk onder andere aan Spring, JPA/Hibernate en Vaadin/GWT.
  • Het is een goed en stevig fundament om verder op door te bouwen.

Meer weten?

Wil je meer weten over maatwerk met Dynamo? We laten graag aan je zien wat er mogelijk is en hoe je efficiënter kunt werken. Neem volkomen vrijblijvend contact met ons via +31 40 3041330 of info@opencirclesolutions.com. Neem contact op met Open Circle Solutions via Guy Staals. Je kunt ook het formulier onderaan de pagina gebruiken om je vraag te stellen. Wij nemen dan snel contact met je op.

Meer artikelen

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

De OCS Academy is een repeterend jaarprogramma gericht op de startende consultant. Die leert van een ervaren rot in het vak, die zijn kennis en ervaring op een specifiek onderwerp met zijn jongere collega’s deelt. Dit keer stond de OCS Academy in het teken van Scrum...

OCS Family Event in de Efteling

OCS Family Event in de Efteling

Bij Open Circle Solutions weten we dat er meer is dan alleen werk... Nee, serieus: onderling contact buiten werkuren ís erg belangrijk voor onze cultuur en samenwerking. Niet voor niets organiseren we meerdere events per jaar waar onze medewerkers elkaar treffen in...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This