No code, low code of is er een beter alternatief?

Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn het grote internationale merken zoals OutSystems, Mendix, Microsoft en Salesforce die leidend zijn op het gebied van low code applicatie platformen. Door effectieve marketing, het geven van uitstekende demonstraties en een overweldigend en compleet IT-productportfolio hebben zij veel tevreden klanten. Toch zien wij in de praktijk dat de werkbaarheid van no code en low code platformen niet altijd overeenkomt met het enthousiasme tijdens de demonstratie.

Laten we daarom eens kijken wat no code en low code precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Een no code-ontwikkelplatform

Op een no code-ontwikkelplatform worden applicaties gebouwd zonder te coderen. Met hulp van een adaptieve en intuïtieve user interface ontwikkelen gebruikers zelf eenvoudige applicaties.

Enkele voordelen van no code zijn:

  • Elke business user met een beetje handigheid kan een applicatie bouwen.
  • Er is geen programmeerkennis nodig, want applicaties worden door middel van ‘drag and drop’ gebouwd.
  • Er is er geen afhankelijkheid van IT.
  • Het is geschikt voor het snel inrichten van eenvoudige processen.
  • Alles is bij no code voorgedefinieerd in eenvoudig te gebruiken user interfaces.

Een voorbeeld van een no code applicatie is Microsoft Excel. Bijna iedereen kan er calculatiemodellen mee maken.

Er zijn ook keerzijden te benoemen aan no code. Er kan shadow IT door ontstaan, waarbij IT-projecten worden uitgevoerd zonder medeweten van de IT-verantwoordelijke. Dat kan tot wildgroei en onoverzichtelijkheid leiden waardoor bedrijfsprocessen niet meer zijn geborgd. Ook zijn de organisaties die gebruikmaken van no code volledig afhankelijk van de ontwikkelcyclus van de leverancier. U krijgt dus mogelijk updates die u misschien helemaal niet wenst of u kunt niet geholpen worden met datgene wat u zou willen ontwikkelen. Dat is bij low code anders.

Een low code-ontwikkelplatform

Waar bij no code volledig in een vast stramien de applicatie wordt ontwikkeld, is er bij low code wél de mogelijkheid om zelf te programmeren en handgeschreven code in te voegen. Daarom is er voor low code wel degelijk IT-kennis nodig.

Enkele voordelen van low code zijn:

  • Het proces van software-ontwikkeling kan worden versneld. Ontwikkelaars kunnen in kortere tijd een applicatie bouwen, omdat er al vele bouwblokken zijn voorgedefinieerd.
  • Ook hier wordt gebruikgemaakt van handige adaptieve en intuïtieve grafische user interfaces
  • Er is enig maatwerk toe te passen.
  • Low code maakt het mogelijk om complexere handelingen te verrichten en wat meer business logica toe te passen ten opzichte van no code.

Natuurlijk zijn er ook bij low code nadelen. Met low code zijn er aanpassingen te maken, maar toch wordt er niet volledig op maat gebouwd. Het is te vergelijken met een prefab woning, waar beperkte vrijheden zijn. In een traditionele development-omgeving (dus geen no of low code) zijn alle disciplines en specialisten op IT-gebied nodig om symbolisch precies het gewenste huis te bouwen.

Daarnaast blijkt bij zowel low code- als no code-applicaties dat er een hoger risico is op hardcoding. Wordt het logo van het bedrijf aangepast, of komt er een nieuwe website voor een online service, dan moet de applicatie in z’n totaliteit opnieuw gebouwd en geïmplementeerd worden. Het gedrag is niet ‘zomaar even’ aanpasbaar en wijzigingen aanbrengen kost veel tijd. Tot slot is het maar de vraag of er voor elke low code-applicatie wel genoeg IT’ers met specifieke low code kennis beschikbaar zijn.

Meer vrijheid om uw IT-huis te bouwen

Om in de symboliek van een prefab-woning te blijven, bieden wij een alternatief waarbij zonder veel problemen of tijdsverlies toch gekozen kan worden voor een andere kleur stenen, meerdere stopcontacten of een andere indeling. Het grote verschil in onze oplossing is dat de gegenereerde componenten aan te passen en op maat te maken zijn. Het is bij ons mogelijk om te mixen en te matchen.

Een voorbeeld: stel dat we een administratief orderproces inrichten. Dan wordt er eerst een informatiemodel gemaakt waarin de onderlinge samenhang tussen bijvoorbeeld klantnaam, bestelling, orderregels en prijzen bekend zijn. Vervolgens wordt voor de administratieve medewerker een grafische user interface gemaakt, waarin hij of zij door middel van filtercriteria in alle vrijheid datgene kan zoeken wat op dat moment nodig is. Met als resultaat onder meer een tabel met klantoverzicht.

Ons alternatief

Open Circle Solutions biedt met Dynamo een alternatief waarin, net als bij low code, al veel voorwerk is gedaan. Het verschil zit ’m erin dat er tegelijkertijd voldoende vrijheid is om maatwerk te maken. Dat komt omdat het is opgebouwd uit prefab componenten waarmee, door het gewenste gedrag en de functionaliteit te beschrijven, de applicatie snel en zonder veel broncode kan worden ontworpen. Soms werkt een standaard pakket niet, of blijkt het beloofde maatwerk toch niet precies te passen. U wilt misschien net even een andere kleur stenen? In die gevallen is Dynamo een flexibele en snelle oplossing.

Neem eens contact op met Jordan van Est via e-mail of 040 304 1330. Om een de ins en outs van no en low code te bespreken. Voor meer informatie over Dynamo. Of gewoon omdat u nieuwsgierig bent of een kleinere en flexibelere speler een beter alternatief is dan de grote reuzen.

Meer artikelen

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

De OCS Academy is een repeterend jaarprogramma gericht op de startende consultant. Die leert van een ervaren rot in het vak, die zijn kennis en ervaring op een specifiek onderwerp met zijn jongere collega’s deelt. Dit keer stond de OCS Academy in het teken van Scrum...

OCS Family Event in de Efteling

OCS Family Event in de Efteling

Bij Open Circle Solutions weten we dat er meer is dan alleen werk... Nee, serieus: onderling contact buiten werkuren ís erg belangrijk voor onze cultuur en samenwerking. Niet voor niets organiseren we meerdere events per jaar waar onze medewerkers elkaar treffen in...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This