Migreren naar de cloud lost complexe IT-uitdagingen op

Als het gaat om IT-architectuur moet het tegenwoordig allemaal sneller en flexibeler om een concurrentievoorsprong te behouden. De behoeften van klanten én collega’s kunnen plotseling veranderen, waardoor applicaties snel aangepast moeten worden. Maar kan dat wel met de huidige monolithische architecturen of legacy-systemen? Soms lijkt het alsof de digitale transformatie in privésituaties verder geëvolueerd is ten opzichte van de bedrijfsapplicaties waar we dagelijks mee werken.

Uitdagingen binnen de IT-architectuur

Van de wendbaarheid (agility) die ondernemingen nodig hebben om sneller te kunnen innoveren, blijkt vaak geen sprake. IT-afdelingen lopen daarbij tegen de volgende drie grote uitdagingen aan, waardoor de gewenste modernisatie niet plaatsvindt:

Uitdaging 1: Inflexibele legacy-applicaties

Wat steeds meer medewerkers willen, is een permanente informatievoorziening. Onafhankelijk van plaats en tijdstip. Het gaat om het faciliteren van ‘altijd en overal werken’, zoals dat met cloudtechnologie plaatsvindt. De huidige systemen zijn echter niet ontwikkeld voor de cloud en in veel gevallen niet geschikt voor het gebruiken van businessapplicaties op de smartphone. Doordat de legacy-systemen gehandhaafd blijven, wordt er in feite doorgebouwd op een verouderd fundament. Dat heeft tot gevolg dat er, nog steeds, ergens met een wifiverbinding en laptop ingelogd moet worden op het bedrijfsnetwerk. Zowel gebruikers als ontwikkelaars willen werken met nieuwe technologieën zoals apps. Echter, dit wordt niet door de huidige IT-architectuur ondersteund.

Uitdaging 2: Het vereenvoudigen van het IT-landschap

Op een verouderd fundament kunnen veel handmatige processen nog geautomatiseerd worden, waardoor voor de korte termijn de efficiency lijkt toe te nemen. Maar niets is minder waar: voor de langere termijn wordt het IT-landschap hierdoor steeds complexer en zeker niet concurrerender. Maar dit voortbouwen op oude frameworks leidt tot een wankel kaartenhuis. Er wordt steeds meer geld en tijd gebruikt om de verschillende omgevingen in de lucht te houden, zonder dat er sprake is van echte modernisatie en een IT-omgeving die serieuze impact maakt.

Uitdaging 3: Het versnellen van softwareontwikkeling en het gebruik

De business stelt steeds hogere eisen aan IT-afdelingen, vanwege veranderende klantvragen. Het versnellen van de gevraagde softwareontwikkeling staat echter in veel gevallen onder druk. De belangrijkste reden waarom dit gebeurt? IT-afdelingen besteden veel tijd, naar schatting 70% tot 80%, aan het veilig in de lucht houden van de bestaande applicaties. Hierdoor is er (te) weinig ruimte om te innoveren. Maar er is nog iets anders.

Snelheid is lang niet altijd vanzelfsprekend. Het uitrollen van alle nieuwe softwareversies duurt soms lang, omdat het binnen de bestaande IT-architectuur complex is om alle nieuwe updates naar de hardware en servers te krijgen. Soms worden er ook updates vergeten, wat een risico vormt doordat cybercriminelen makkelijker toegang krijgen tot het netwerk.

Daarnaast kan ook het bestellen van een nieuwe server soms maanden duren in verband met levertijden, andere prioriteiten binnen de beheer afdeling of een overvol datacenter. Het resultaat van dit alles is dat de business in de snelheid van innovatie niet goed genoeg ondersteund wordt.

Het goede nieuws:

Cloud lost al deze uitdagingen op!

Stapsgewijs migreren naar de cloud

Zomaar even alle applicaties overzetten naar de cloud? Dat werkt niet en kan niet. Vaak zijn deze on-premise applicaties bedrijfskritisch. Door de jarenlange ontwikkeling zijn ze complex en omvangrijk geworden. Daarom ontstaat in veel gevallen een tussenfase waarin een hybride omgeving gecreëerd wordt. De legacy-omgeving wordt daarbij langzaam afgebouwd. Een nieuwe flexibele cloudomgeving neemt het stapsgewijs over. Hierdoor wordt het businessproces gecontinueerd én waarde toegevoegd voor zowel klanten als interne gebruikers.

Van een hybride naar volwaardige cloudomgeving

Wat zijn nou de belangrijkste voordelen om stapsgewijs te migreren naar een volwaardige cloudomgeving? We hebben er maar liefst tien voor je op een rij gezet:

  1. Businessapplicaties die, onafhankelijk van apparatuur zoals smartphone, laptop of tablet, voor geautoriseerden overal toegankelijk zijn.
  2. Altijd up-to-date zijn op het gebied van digitale security.
  3. Grote horizontale schaalbaarheid, waarbij het eenvoudig is om nieuwe resources toe te voegen.
  4. Applicaties zijn binnen minuten, soms seconden beschikbaar.
  5. Mogelijke piekbelastingen zijn eenvoudig op te vangen. In de cloudconfiguratie kan aangegeven worden dat op bepaalde tijden extra services opgestart moeten worden.
  6. Enorme besparingen op beheer zorgen voor meer tijd die ten goede komt aan de business.
  7. Eenvoudig opschalen, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe medewerkers in dienst komen.
  8. Geen gedoe meer rondom nieuwe software-updates. Die worden automatisch gedaan door de cloudprovider.
  9. Kostenbesparingen, want je betaalt naar wat je gebruikt.
  10. Een kortere time-to-market, omdat organisaties met cloud sneller kunnen ontwikkelen en innoveren.

De cloud heeft ook met mindset en leiderschap te maken

Het laatstgenoemde voordeel vraagt nog om een extra toevoeging. Het interessante is namelijk dat het in het verleden ging om het bouwen van complexe IT-architecturen. Tegenwoordig gaat het om het beschikbaar maken van services. Doordat er nu binnen cloudomgevingen gebouwd wordt met gestandaardiseerde modules, hoeft het traditionele ontwikkelen, testen en uitrollen niet meer gescheiden van elkaar plaats te vinden. Dat is hoe de cloud een kortere time-to-market mogelijk maakt.

Dat verklaart ook de ontwikkelingen op het gebied van DevOps, waarbij Development en Operations in één team met elkaar samenwerken aan een oplossing. En de grote interesse in agile methodieken, waarbij zelfsturende teams de verantwoordelijkheid krijgen. Cloudimplementaties hebben dus niet alleen te maken met het transformeren van applicaties naar een andere IT-omgeving, maar zeker ook met aangepast leiderschap en een andere mindset van het management, teamleden en het individu.

De cloud: het lost complexe IT-uitdagingen op, maar laat ons ook op een andere, minder hiërarchische manier samenwerken. De echte clouduitdaging is dan ook om niet zomaar te migreren naar een andere IT-omgeving, maar vooral goed te kijken of je IT-processen slimmer en efficiënter kunt inrichten. Dat betekent: het digitaal verhuizen van datgene wat je ook echt mee wilt nemen. Maar ook: wat overbodig of oud is, achterlaten of voor altijd opruimen.

Eens verder praten over cloudmigratie?

Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 40 30 41 330 of stuur een e-mail naar info@opencirclesolutions.com.

omslag-ebook-cloud

e-book

Ontsluit de mogelijkheden van de cloud met cloud-native applicaties

Meer artikelen

OCS Familiedag: op naar Phantasialand

OCS Familiedag: op naar Phantasialand

Je bent zo goed in je werk als je je voelt. Dat je goed voor je mensen moet zorgen, ook buiten het werk om, is één van de pijlers onder onze organisatie. En dat is bij Open Circle Solutions niets nieuws. Daarom is er veel ruimte voor ontspanning en sociale interactie....

Khanh Long Tang, junior consultant

Khanh Long Tang, junior consultant

Khanh Long Tang is sinds begin maart in dienst als junior consultant bij OCS. Hij werkt daar aan het golfmanagementsysteem van Bernardus. Als golfbaan die zijn klanten een unieke en bijzondere ervaring wil meegeven, zijn ze elk jaar op zoek naar manieren waarop het...

Mark Donker, junior consultant en full stack developer

Mark Donker, junior consultant en full stack developer

Mark is, op het moment dat we hem spreken, splinternieuw: net twee weken in functie als junior consultant/full stack developer. Mark heeft, zoals zoveel jonge mensen tegenwoordig, een wat slingerend pad bewandeld voordat hij bij OCS terechtkwam. Opleiding in meerdere...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This