Kotlin-training voor Open Circle Solutions ontwikkelaars

Kotlin is een programmeertaal die is ontwikkeld door JetBrains. Sinds 2017 is het de officiële programmeertaal voor Android development, dus voor ons als mobiele app-ontwikkelaars erg interessant. Kotlin wint de laatste jaren behoorlijk aan populariteit. Om ons optimaal voor te bereiden, volgden 12 Open Circle Solutions-programmeurs een maatwerk training bij Xebia.

Wat is Kotlin?

Kotlin is een nieuwe programmeertaal, maar tegelijkertijd ook geen volledige nieuwkomer meer. De open source programmeertaal werd in 2011 gelanceerd en is een doorontwikkeling op Java, een taal waar wij bij Open Circle Solutions veel mee werken. In 2017 benoemde Google Kotlin als de officiële programmeertaal voor Android development, waarna de populariteit van deze programmeertaal ontzettend steeg. Daarnaast zie je Kotlin ook steeds vaker als programmeertaal van back-end applicaties en dat is niet vreemd. Kotlin kan worden gezien als een doorontwikkeling op de programmeertaal Java en kan in combinatie met Java gebruikt worden.

De voordelen van Kotlin

Bij Kotlin ligt de focus op productiviteit en kwaliteit. Dat geeft ons de instrumenten om sneller betere software te ontwikkelen. Zo neemt Kotlin bijvoorbeeld bepaalde ongemakken van Java weg, zoals de bekende NullPointerException, waarbij een variabele onverwacht een ‘null-waarde’ kan hebben. De Kotlin compiler geeft direct een foutmelding wanneer een variabele een null-waarde kan hebben. Door deze drempel weg te nemen, kun je sneller stabiele systemen ontwikkelen.

Een ander sterk punt van Kotlin is, dat het een relatief nieuwe programmeertaal en nog volop in ontwikkeling is. Dat geeft een grotere garantie dat een systeem dat nu in Kotlin wordt gebouwd over een paar jaar nog steeds actueel is. Dus hoewel je Kotlin prima in combinatie met Java kunt gebruiken, ligt het voor de hand om een nieuw systeem volledig in Kotlin te schrijven.

De Kotlin-training bij Xebia

Kotlin raakt steeds meer ingeburgerd en we treffen het steeds vaker bij onze klanten aan. Uiteraard willen we goed beslagen ten ijs komen. Om deze, en andere klanten zo goed en snel mogelijk te ondersteunen, besloot Open Circle Solutions twaalf programmeurs op te leiden tot Kotlin Professional Developers. Hiermee kunnen we niet alleen sneller betere applicaties ontwikkelen. Ook kunnen we klanten die al met Kotlin werken, direct helpen met de development.

De keuze viel voor de training viel op Xebia, dat door JetBrains gecertificeerde Kotlin-trainingen verzorgt. Normaal gesproken vinden deze trainingen op locatie of op één van de Xebia-vestigingen plaats, maar wegens de geldende coronamaatregelen gebeurde dat deze keer in een online classroom.

Aangezien veel van onze programmeurs al over uitgebreide Java-kennis beschikken en Kotlin zijn wortels in Java heeft, kozen wij ervoor een vierdaagse training in te korten tot drie dagen. Xebia heeft daarvoor in samenspraak met Open Circle Solutions het programma op maat gemaakt. Door de logische opbouw van de training volgden de onderwerpen elkaar in een samenhangende volgorde op en was de materie voor vrijwel iedereen goed te volgen en begrijpen.

We kwamen er tijdens onze training al snel achter dat onze trainer, Urs Peter, geen lichtgewicht is: hoewel wij hem soms best pittige vragen wisten te stellen, beantwoordde hij iedere vraag snel en duidelijk. De training had op ons verzoek een hoog tempo, maar was voor de programmeurs die deelnamen goed bij te houden. Al met al een heel plezierige en nuttige ervaring.

Biedt Kotlin ook voordelen voor jouw organisatie?

Wil je weten of de applicaties voor jouw organisatie ook stabieler en sneller ontwikkeld kunnen worden met Kotlin? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of bel naar +31 40 30 41 330 om eens te sparren.

Het zal je verrassen wat er mogelijk is. Wij denken graag met je mee en geven proactief advies. Over mogelijkheden, ontwikkelkosten maar ook over de gevolgen op lange termijn: wat levert het je op aan flexibiliteit en tijdbesparing? Wij zijn een no-nonsense bedrijf: als het simpel kan, houden we het simpel – maar we gaan door als het voor andere partijen te lastig wordt.

Meer artikelen

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 2

Wij vroegen onze collega en cloudexpert Tommy Menheere ons meer te vertellen over veiligheid en de belangrijkste kwetsbaarheden in de cloud. In het eerste deel van deze blogserie vertelde hij ons welke aspecten je in de gaten moet houden om veilig in de cloud te...

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 1

Veiligheid en kwetsbaarheden in de cloud – deel 1

Steeds meer organisaties maken gebruik van de cloud. Niet alleen voor applicaties, maar ook voor dataopslag. De cloud maakt organisaties flexibeler, want het maakt niet meer uit waar medewerkers hun werk doen. Via de pc, smartphone of laptop. Op kantoor, onderweg en...

Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Doordacht migreren met de 6R cloud-migratiestrategie

Wanneer je je IT-infrastructuur van on-premises wilt migreren naar de cloud, kun je dat op veel manieren succesvol doen. Welke je ook kiest: beginnen zonder een solide strategie is niet de beste optie. In dit blog gaan we dieper in op de 6R’s. Dit zijn zes strategieën...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This