IT-professionals ontmoeten elkaar bij Kwartaaldag OCS

Op donderdag 14 oktober 2021 organiseerde Open Circle Solutions voor het eerst in lange tijd weer een Kwartaaldag. Rob Cüsters, Project Manager bij Open Circle Solutions, vertelt ons in twee blogartikelen over deze bijzondere dag.

De geschiedenis van de Kwartaaldagen bij Open Circle Solutions

Open Circle Solutions organiseert al sinds de oprichting Kwartaaldagen: eenmaal in de drie maanden komen alle open source consultants en IT-professionals bij elkaar op een locatie in Nederland om zich gezamenlijk te buigen over een vraagstuk uit de markt. “Dat is niet erg gebruikelijk voor bedrijven uit onze branche,” begint Rob Cüsters zijn verhaal. “Vaak zie je dat er alleen bijeenkomsten zijn in de avonduren. Dan komt iedereen uit alle hoeken van het land bij elkaar om een uurtje te besteden aan een inhoudelijk probleem. Vervolgens gaat iedereen weer zijn of haar eigen weg.

Open Circle Solutions clustert dit soort bijeenkomsten en maakt er een evenement van een hele dag van. Daarbij staat telkens een bepaald onderwerp centraal: in de beginfase hebben we ons daarbij bijvoorbeeld gebogen over onze cultuur of hoe we meer kunnen opvallen bij klanten of in het recruitmentproces.

Twee jaar geleden kwam er door het uitbreken van de coronapandemie abrupt een einde aan dit soort bijeenkomsten: het was gewoon niet meer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen. Ook Open Circle Solutions moest daardoor haar toevlucht nemen tot digitale oplossingen. Zo organiseerden we iedere maand een digitale call met het hele team en hebben we deze online events ook gecombineerd met sociale aspecten, zoals een digitale escape room. Maar je merkt dat het toch niet hetzelfde is: de interactie is gewoon anders. Dus toen we aan het begin van 2021 zagen dat de vaccinatiegraad in Nederland steeg en er steeds meer mogelijk werd, besloten we dit jaar in ieder geval één kwartaaldag te organiseren.”

Veilige bijeenkomst

“Het is namelijk belangrijk om elkaar echt te zien en op een informele manier met elkaar te praten. Enerzijds omdat je zo meer binding creëert met je collega’s – en dus met het bedrijf. Die cohesie was na anderhalf jaar van maatregelen toch behoorlijk verwaterd. Anderzijds omdat juist door met elkaar in gesprek te gaan, de mooiste ideeën ontstaan. Aangezien we aan het begin van het jaar lastig konden inschatten welke maatregelen in oktober nog van kracht zouden zijn, besloten we een locatie te zoeken waarop de bijeenkomst altijd door kon gaan. We kozen daarvoor het pand van De Gruyter in Den Bosch. De ruimte die we daar huurden, is 200 – 300m2 en daarmee groot genoeg om anderhalve meter afstand te bewaren, mocht dat nodig zijn. Drie weken voor de bijeenkomst werden alle beperkingen opgeheven. We hadden dus zeeën van ruimte voor twintig OCS-ers en externe sprekers,” vervolgt Rob lachend.

Retail en de cloud

“De ochtend en middag stonden voornamelijk in het teken van de inhoud,” vertelt Rob. “We hebben eerder dit jaar besloten extra aandacht te besteden aan onze kennis van de retail-bedrijfstak. Daarom hebben we tijdens de ochtend een spreker van bol.com uitgenodigd die ons vertelde over de uitdagingen die zij in de markt ervaren. Daarnaast hebben we teruggekeken op onze eigen ervaringen bij bestaande klanten in deze bedrijfstak. Natuurlijk hebben we het er ook samen over gehad wat wij als open source consultants voor deze branche kunnen betekenen.

Tijdens het middagprogramma gingen onze ontwikkelaars aan de slag met het Apache Isis™-framework, en de projectmanagers met de ‘move to the cloud’ en hoe zo’n traject er in de praktijk uitziet.”

Informele afsluiting

“Daarna was het tijd voor het informele gedeelte: een etentje met een drankje voor het gehele team. Normaal gesproken is de horeca in de De Gruyter-fabriek alleen overdag geopend, maar speciaal voor Open Circle Solutions bleven zij tot 20:30 uur open. Het bedrijf had voor deze gelegenheid twee koks ingehuurd om ervoor te zorgen dat wij een heerlijke avondmaaltijd konden nuttigen. Het was heerlijk en vooral ook erg gezellig om elkaar weer eens echt en in een andere setting te spreken. Tijdens zo’n dag en avond vang je ontzettend veel van elkaar op. Daar leer je van, er ontstaan ideeën en je voelt je weer meer ‘een team’. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer ieder kwartaal een kwartaaldag organiseren,” sluit hij af.

Open source en retail?

Heb je vragen over open source of hoe deze in te zetten in de retail?  Neem dan contact met ons op of bel naar +31 40 30 41 330 om eens te sparren. Wij zijn eerlijk in ons advies en nemen daarbij de gevolgen voor zowel de korte als de lange termijn mee. Zo maak je een gedegen toekomstbestendige beslissing.

Het zal je verrassen wat er mogelijk is. Wij zijn een no-nonsense bedrijf: als het simpel kan, houden we het simpel. En als het lastig wordt, doen we er gewoon een schepje bovenop.

Meer artikelen

OCS Familiedag: op naar Phantasialand

OCS Familiedag: op naar Phantasialand

Je bent zo goed in je werk als je je voelt. Dat je goed voor je mensen moet zorgen, ook buiten het werk om, is één van de pijlers onder onze organisatie. En dat is bij Open Circle Solutions niets nieuws. Daarom is er veel ruimte voor ontspanning en sociale interactie....

Khanh Long Tang, junior consultant

Khanh Long Tang, junior consultant

Khanh Long Tang is sinds begin maart in dienst als junior consultant bij OCS. Hij werkt daar aan het golfmanagementsysteem van Bernardus. Als golfbaan die zijn klanten een unieke en bijzondere ervaring wil meegeven, zijn ze elk jaar op zoek naar manieren waarop het...

Mark Donker, junior consultant en full stack developer

Mark Donker, junior consultant en full stack developer

Mark is, op het moment dat we hem spreken, splinternieuw: net twee weken in functie als junior consultant/full stack developer. Mark heeft, zoals zoveel jonge mensen tegenwoordig, een wat slingerend pad bewandeld voordat hij bij OCS terechtkwam. Opleiding in meerdere...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This