Bas Klein Essink: consultant, ontwikkelaar, all round nerd
Bas kan zichzelf niet anders omschrijven als klassieke nerd. Het bewijs hiervoor: al vanaf zijn 6de jaar speelde hij met computers, in eerste instantie de afdankertjes van zijn vader (bijna net zo’n grote nerd). Later, sinds eind jaren ’90, kwam daar de zelfbouwcomputer bij. Wat daar leuk aan is: de combi van hard- en software.
School: teveel leuke dingen
Op de middelbare school ging dat gewoon verder. Daar begon Bas met programmeren, als keuzevak en als hobby. Modden en spelletjes natuurlijk. Met klasgenootjes maps maken voor Unreal Tournament. De spelletjes waren leuk, maar zeker ook de techniek. De IT-ers op school zochten elkaar op en leerden van elkaar.
Na de middelbare school was de keuze voor vervolgopleiding logisch en eenvoudig: Informatica aan Universiteit Twente. Het onderwijs was in die tijd nog best klassiek, met vakken per kwartaal die je gewoon moest halen. Het probleem: eigenlijk was álles leuk. Omdat Bas niet kon kiezen, deed hij meer vakken dan nodig. Zo besteedde hij 10 weken aan het ontwikkelen van een eigen programmeertaal. Dat was enorm leerzaam omdat je in die tijd vooral bezig bent met de principes waaraan zo’n taal moet voldoen, en je je moet verdiepen in hoe hard- en software met elkaar praten. Je moet weten hoe een processor werkt om hem trucjes te leren.
Bas deed veel leuke en alternatieve dingen, vooral in relatie tot de hardware-kant. Denk aan experimenten met fundamenteel andere manieren van programmeren dan gewoonlijk, waarbij je de grenzen en alternatieven leert kennen. Hij hield zich ook bezig met functioneel programmeren (vinden wiskundigen leuk), dataflow enzovoort.
Door zijn brede interesse liep hij wat studievertraging op, maar dat was geen punt. Alles was mogelijk zolang je alle vakken maar een keer haalde. Bas wilde zich op zoveel mogelijk fronten ontwikkelen en het vakgebied zo breed mogelijk leren kennen. En met succes: op dit moment is hij één van de weinige full stack ontwikkelaars die ook hardware-specificaties kan schrijven. Is dat nodig? Waarschijnlijk niet. Is het handig? Het komt vast ooit van pas in zijn werk.
Werk met maatschappelijke waarde
Na zijn opleiding kon hij direct bij PharmaPartners aan de slag. Dat is een voor IT-begrippen stokoud bedrijf. Daar ontwikkelen ze al meer dan 40 jaar database- en administratiesystemen voor huisartsen en apothekers. En dat luistert nauw, want het zijn systemen waar letterlijk levens van afhangen. Patiëntendossiers met ziektegeschiedenis en medicatiegegevens: dat móet kloppen. Kwaliteit is dus erg belangrijk en dat zie je terug in het code-review- en testproces. Vanwege die 40-jarige geschiedenis was er wel een enorme bak legacy (Cobol!). Daarvan moest je simpelweg accepteren dat die er was, en het stukje bij beetje verbeteren waar het kon.
PharmaPartners is een bedrijf met ca. 250-300 medewerkers. Bas werkte in een team bestaande uit vier developers, één tester en één product owner. Wat het werk boeiend maakte, was de maatschappelijke impact ervan. Het was zorg, en dat is iets waar iedereen beter van wordt. Ook waren de collega’s in de sector altijd aardig en gezellig. Ondanks dat, was het voor Bas na 5 jaar tijd om zijn horizon te verbreden.
Open Circle Solutions
Hij had zijn behoefte aan iets anders nog niet op LinkedIn gezet, of hij werd al door recruiters benaderd. Bas kon kiezen uit ofwel een intakegesprek met een geïnteresseerde partij, ofwel direct een baan bij een onbekende partij voor soms enorme bedragen. Bevreesd als hij was voor dikke adders onder het gras bij de laatsten, koos hij voor een gesprek met Open Circle Solutions, ongeveer een maand nadat hij zijn beschikbaarheid kenbaar had gemaakt.
Dat gesprek was erg gezellig geweest. Bas was aangenaam verrast door het gebruik van open source (Linux), dat heel goed past bij zijn eigen visie op maatschappelijke betekenis. Ook open source software heeft in de basis de ambitie om de wereld wat beter te maken. Het sluit je niet op in een gesloten ecosysteem en vendor-lock-in van grote commerciële bedrijven.
Op dit moment werkt Bas aan DaaS, vooral aan het onderhoud. Hij moet zich daarvoor verdiepen in het technische fundament van het systeem en de modeltransformaties die erachter liggen. Hoewel de techniek erachter niet heel compex is, geldt dat niet voor de data: die zijn altijd complex (en garbage in is garbage out). Hij werkt hier samen met Michael, zijn vaste contactpersoon die veel van Daas afweet. Maar Michael is zelf druk en Bas heeft genoeg ervaring om zelfstandig te werken. Dat gaat trouwens sneller.
Meer zelf doen, en leren
In deze eerste periode merkt Bas dat er toch wel verschillen zijn in hoe IT-bedrijven werken. Natuurlijk is OCS een stuk kleiner dan zijn oude werkgever, maar belangrijker is dat ze een verschillende oorsprong hebben. En dat merkt hij aan hoe het werk is georganiseerd. PharmaPartners is van oudsher een in-house ontwikkelclub, waarbij de product owner bepaalde wat er moest gebeuren en er testers zijn die checken wat je hebt gedaan.
Bij OCS, waar minder product owners en testers zijn, krijgt hij veel meer vrijheid, en dat is even wennen. Omdat je hier als ontwikkelaar wordt geacht zelf te bepalen wat er moet gebeuren, krijg je ook meer ruimte om dingen fout te doen. Maar hij wil meer doen aan zelfontplooiing en nieuwe dingen leren, en dat kan hier.
Als veelzijdige en relatief ervaren ontwikkelaar is Bas net even wat anders dan de ‘jonge honden’ die net van de opleiding komen. Hij houdt van de uitdaging en zijn dag is geslaagd als hij veel heeft bereikt. Dat lukt niet altijd, weet hij: soms moet je een dag lang pielen zonder resultaat, om dan de dag erna opeens veel meer te doen en enorme stappen te zetten.
Hij is van nature ook introvert (een eigenschap die niet uniek is in deze sector) en best op zichzelf gericht (idem). Hoewel hij ervan houdt om grotendeels zijn eigen ding doen, voelt hij zich opperbest in de gezellige sfeer op kantoor. Ook de meetings en trainingen vindt Bas interessant: in alles is hij nu aan het bijleren en zich aan het ontwikkelen.
En waar houdt een geboren nerd zich in zijn vrije tijd mee bezig? Gamen natuurlijk. Met The Elder Scrolls, Unreal Tournament, of Dwarf Fortress is hij behoorlijk wat uurtjes zoet.
Meer weten?
Neem volkomen vrijblijvend contact met ons via +31 40 3041330 of info@opencirclesolutions.com. Wij nemen dan snel contact met je op.