6 stevige stappen om succesvol naar de cloud te migreren

Hoe ziet het proces eruit om succesvol te migreren naar de cloud? Het is immers niet iets wat zomaar even van de ene op de andere dag plaatsvindt. De grootte van de organisatie en de complexiteit van de processen zijn belangrijke factoren. Ze beïnvloeden zowel de tijdsduur van de migratie als de snelheid van acceptatie van de nieuwe cloudomgeving.
Deze roadmap helpt in 6 stappen om succesvol naar de cloud te migreren.

Stap 1: De eigen inventarisatie

Een succesvol migratietraject start met twee belangrijke vragen:

  1. Welke applicaties wil je naar de cloud?
  2. Kunnen alle applicaties wel migreren?

Dat betekent dat er een uitgebreide inventarisatie moet plaatsvinden om alle huidige systemen en applicaties in kaart te brengen. Tijdens de inventarisatiefase blijkt of er applicaties verouderd of zelfs niet meer in gebruik zijn. Kijk in deze fase ook al of er voldoende kennis aanwezig is om de migratie te faciliteren, zodat al in een vroeg stadium ingesprongen wordt op opleiding. Of kies voor het inhuren van kennis van externe partijen.

Stap 2: Bepaal het ambitieniveau

Het is zinvol om KPI’s te benoemen. Dus: wat is het doel en wat wil de organisatie bereiken? Het kan gaan om zaken als bijvoorbeeld:

  • een betere digitale veiligheid
  • efficiënter samenwerken
  • het vereenvoudigen van processen
  • of het realiseren van kostenbesparingen.

Bij het bepalen van het ambitieniveau hoort ook de vraag of de traditionele applicaties een- op-een worden overgezet of cloud native moeten worden gemaakt. Bij laatstgenoemde wordt de applicatie volledig aangepast aan alle eisen en mogelijkheden die de cloud stelt. Door het realiseren van cloud native applicaties, worden alle cloud resources optimaal gebruikt. Keerzijde is wel dat cloud native applicaties qua performance niet altijd zo snel zijn als een meer traditionele optimalisatie. Wanneer applicaties om een hoge verwerkingssnelheid vragen, is het een-op-een overzetten soms een betere keuze. Laat je hierin goed adviseren, omdat gemak, kosten en performance niet altijd zijn te verenigen.

Stap 3: De keuze van de cloud provider

Kies je voor ‘de grote drie’, Amazon AWS, Microsoft Azure of Google Cloud? Of host je jouw applicaties bij een kleinere, lokale en meer persoonlijke hostingpartij? Let bij de keuze van de cloud provider vooral op zaken als:

  • Continuïteit en beschikbaarheid
    Tijdens de migratie mag het werk niet stil komen te liggen. In het meest optimale geval merken gebruikers er niets van.
  • Digitale dataveiligheid
    Een goed beveiligde omgeving voor jouw applicaties is cruciaal. Deze zijn bijvoorbeeld vastgelegd in ISO 27001 en NEN 7510 certificeringen.
  • Het aanbod, de abonnementsvorm
    Waarschijnlijk is het de ambitie om voordeliger uit te zijn met cloud dan in een on-premise situatie. Bij Amazon of Microsoft ontstaat nog weleens de situatie dat ze applicaties aanbieden die uiteindelijk niet nodig blijken te zijn. Dan kunnen er kostenbesparingen gerealiseerd worden door te kiezen voor kleinere cloud providers, zoals bijvoorbeeld Digital Ocean. Kijk tot slot, bij de keuze van de cloud provider, ook goed naar datgene wat in een SLA is omschreven.

Tip: Lees ook onze aanvullende blog: Migreren naar de public cloud. Hoe zie je door de wolken het bos?

Stap 4: Samen de strategie bepalen

De keuze voor de cloudprovider is gemaakt en nu is het moment aangebroken om te onderzoeken wat de beste cloudstrategie is. Private-, public- en hybrid cloud behoren tot de mogelijkheden, afhankelijk van de mate waarin de organisatie klaar is om te migreren naar de cloud. Daarnaast zijn wensen met betrekking tot veiligheid en performance belangrijk tijdens deze gezamenlijke inventarisatie.

Stap 5: Het maken van een ontwerp

Bij de migratie naar cloud komt veel kijken. Verbindingen, digitale beveiliging, integraties, wet- en regelgeving, beheer en de beschikbaarheid van professionele mensen spelen hier allemaal een belangrijke rol bij. Op basis van alle geïnventariseerde wensen wordt de nieuwe cloudomgeving ontworpen.

Stap 6: De implementatie

Het implementatieplan is in feite het draaiboek voor een geruisloze migratie, waarin diverse onderdelen om succesvol te migrereren beschreven staan, zoals:

  • De momenten waarop de data stapsgewijs wordt overgezet naar de nieuwe omgeving. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de avonduren, zodat nagenoeg niemand last heeft van een korte downtime.
  • Fall-back scenario’s, waarin beschreven staat wat er gebeurt als er onverhoopt iets mis gaat.
  • Adviezen met betrekking tot ondersteuning aan het personeel bij de nieuwe manier van werken.
  • De decommissioning (ontmanteling) van de oude IT-omgeving. In veel gevallen moet men afscheid nemen van eigen servers en bestaande licenties stopzetten. Belangrijk in deze fase is om ervoor te zorgen dat oude werkpatronen langzaam worden afgebouwd en niet meer gebruikt kunnen worden.

Samen stappen?

Al in een vroeg stadium kunnen onze specialisten meedenken, namelijk tijdens alle stappen van de beschreven roadmap. Uit inventariseren, meedenken, ontwerpen en implementeren halen we ons dagelijkse plezier. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 40 30 41 330 of stuur een e-mail naar info@opencirclesolutions.com.

omslag-ebook-cloud

e-book

Ontsluit de mogelijkheden van de cloud met cloud-native applicaties

Meer artikelen

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

OCS Academy in het teken van Scrum Awareness

De OCS Academy is een repeterend jaarprogramma gericht op de startende consultant. Die leert van een ervaren rot in het vak, die zijn kennis en ervaring op een specifiek onderwerp met zijn jongere collega’s deelt. Dit keer stond de OCS Academy in het teken van Scrum...

OCS Family Event in de Efteling

OCS Family Event in de Efteling

Bij Open Circle Solutions weten we dat er meer is dan alleen werk... Nee, serieus: onderling contact buiten werkuren ís erg belangrijk voor onze cultuur en samenwerking. Niet voor niets organiseren we meerdere events per jaar waar onze medewerkers elkaar treffen in...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This