3 Veel voorkomende problemen bij plannen

Net als bij sommige spellen als schaken, Go en Stratego zijn er ook bij het plannen talloze mogelijkheden waarop iets uitgevoerd kan worden. In deze blog behandelen we een paar problemen die planners beletten de optimale planning samen te stellen.

1 Planningskader onvoldoende afgebakend

Anders dan bij de eerdergenoemde spelletjes waarbij de spelregels heel duidelijk zijn in wat het resultaat moet zijn is dit bij plannen niet altijd het geval. Wat voor de een hoge prioriteit is kan voor de ander minder belangrijk zijn. Daarom is het zaak om alle betrokkenen bij de planning op één lijn te krijgen waarbij rekening gehouden wordt wat voor wie in welke mate belangrijk is.

Daarnaast is het belangrijk om harde regels (regels die absoluut niet overtreden mogen worden zoals bijvoorbeeld maximale laadvermogen van een vrachtwagen) niet met zachte regels (regels die bij voorkeur niet overtreden worden zoals bijvoorbeeld een verlofaanvraag) verward worden. Maak je een harde regel zacht dan komt er een planning uit die eigenlijk helemaal niet mag. Andersom creëer je enorme inflexibiliteit als je per se een bepaalde medewerker een dag vrij wilt geven. Dit kan ertoe leiden dat verschillende andere werknemers hun verlofaanvraag afgekeurd zien worden waardoor de planning voor onnodige ontevredenheid zorgt. Een geautomatiseerd planningssysteem gaat hier volledig objectief mee om en zorgt ervoor dat zo veel mogelijk mensen zo tevreden mogelijk over de planning zijn. Het planningskader goed afbakenen is hierbij dan cruciaal.

2 Maximale efficiëntie wordt niet benut

Laten we een productieproces met een groepje van de scouting vergelijken. Dit groepje bewandeld een lang pad waarbij het onmogelijk is om naast elkaar te lopen of elkaar in te halen, net zoals veel productieprocessen ook werken. Wil je als leider van de scouting dit pad zo snel mogelijk bewandelen is het belangrijk om vooraf goed de volgorde van de lopers te bepalen. Een slimme leider laat de kinderen op volgorde van langzaam naar snel lopen zodat bij mogelijke opstoppingen de snellere kinderen de gaten weer kunnen dichtlopen. Ga je van snel naar langzaam dan raken de langzamere kinderen steeds verder achterop.

Dit klinkt allemaal heel logisch maar toch gaat dit principe bij veel planningen in productiebedrijven nog vaak mis. Daar worden de snellere processen als eerste uitgevoerd waardoor later in het proces, wanneer er onvermijdelijke vertragingen ontstaan, problemen ontstaan bij de moeilijkere of meer riskante processen.

3 Planning is helemaal in de war bij een onverwachte gebeurtenis

Op elk moment kan er iets gebeuren wat gevolgen heeft voor het bedrijfsproces. Tussen het maken van de planning en de daadwerkelijke uitvoering ervan vinden er bijna altijd wel momenten plaats die het uitvoeren van de planning belemmeren.

Een goede planning is daarom dynamisch en kan met deze veranderende omstandigheden omgaan. Meldt een werknemer zich ‘s morgens ziek? Dan plannen we direct een collega daarvan in voor een taak die een beperkt aantal mensen kan uitvoeren. Is er een machine die het halverwege de dag begeeft? Dan plannen we de mensen die aan die machine werken voor andere taken in.

Dé manier om om te gaan met onverwachte omstandigheden is een geautomatiseerd planningssysteem gebruiken wat continu de planningsmogelijkheden naast elkaar blijft liggen om de planning die het dichts bij het optimale ligt te kiezen. Voor een mens is het praktisch onmogelijk om dit te doen, vandaar dat het vaak een goede keuze is een algoritme dit voor je te laten doen.

Meer weten?

Neem volkomen vrijblijvend contact met ons via +31 40 3041330 of info@opencirclesolutions.com. Je kunt ook het formulier onderaan de pagina gebruiken om je vraag te stellen. Wij nemen dan snel contact met je op.

Meer artikelen

OCS Familiedag: op naar Phantasialand

OCS Familiedag: op naar Phantasialand

Je bent zo goed in je werk als je je voelt. Dat je goed voor je mensen moet zorgen, ook buiten het werk om, is één van de pijlers onder onze organisatie. En dat is bij Open Circle Solutions niets nieuws. Daarom is er veel ruimte voor ontspanning en sociale interactie....

Khanh Long Tang, junior consultant

Khanh Long Tang, junior consultant

Khanh Long Tang is sinds begin maart in dienst als junior consultant bij OCS. Hij werkt daar aan het golfmanagementsysteem van Bernardus. Als golfbaan die zijn klanten een unieke en bijzondere ervaring wil meegeven, zijn ze elk jaar op zoek naar manieren waarop het...

Mark Donker, junior consultant en full stack developer

Mark Donker, junior consultant en full stack developer

Mark is, op het moment dat we hem spreken, splinternieuw: net twee weken in functie als junior consultant/full stack developer. Mark heeft, zoals zoveel jonge mensen tegenwoordig, een wat slingerend pad bewandeld voordat hij bij OCS terechtkwam. Opleiding in meerdere...

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor Open Circle Stories en krijg een verzameling artikelen, tips, nieuws en verdiepingen in je mailbox.

Pin It on Pinterest

Share This